U SUKOBU S AMERIČKIM VLASTIMA: Google objavio da prekida veze s Huaweijem

U SUKOBU S AMERIČKIM VLASTIMA: Google objavio da prekida veze s Huaweijem

Američki Google čiji je mobilni sustav Android ugrađen u ogroman dio pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da počinje otkazivati suradnju kineskom Huaweiju, koji se nalazi među kompanijama koje Washington ocjenjuje opasnima za nacionalnu sigurnost.

Huawei će tako izgubiti pristup Googleovim aplikacijama i uslugama, poput Gmaila, Google Play Storea i drugih.

Ta se informacija tiče novih korisnika, dok će trenutni korisnici Huaweijevih pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje koristiti te aplikacije, kao i skidati nova ažuriranja za te aplikacije.

U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošli tjedan američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala Huawei, kineski telekomunikacijski gigant.

Tvrtka se nalazi na popisu sumnjivih kompanija koji je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može surađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti.

Google je objavio da se uskladio s tom uredbom i da “razmatra implikacije te odluke”.

A implikacije bi mogle biti značajne jer Google mora surađivati s proizvođačima kako bi njegovi sustavi bili kompatibilni s njihovim pametnim telefonima.

Huawei je već dulje vremena u sukobu s američkim vlastima koje ga sumnjiče za špijunažu u korist Pekinga. (Hina)

Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI