EU žali zbog američkih sankcija i želi zaštititi svoje interese

EU žali zbog američkih sankcija i želi zaštititi svoje interese

Europska unija “duboko žali” zbog odluke SAD-a u utorak da ponovno uvede sankcije protiv Irana, te je u utorak, 7. kolovoza, stupio na snagu zakon o blokadi donesen radi zaštite europskih tvrtki prisutnih u Islamskoj Republici.

“Duboko žalimo zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija, zbog povlačenja SAD-a iz Zajedničkog globalnog plana djelovanja (JCPOA, službeni naziv iranskog nuklearnog sporazuma)”, izjavili su ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije, tri zemlje EU-a umiješane u sklapanje sporazuma zaključenog 2015.

“Odlučni smo u zaštiti europskih gospodarskih operatera uključenih u legitimne poslove s Iranom. Zato status blokade koju je uveo EU stupa na snagu 7. kolovoza”, istaknuli su potpisnici deklaracije EU-a, navode ministri u zajedničkom priopćenju sa šeficom diplomacije EU-a Federicom Mogherini. .

Zakon o blokadi usvojila je Unija 1996. kako bi zaobišla američke sankcije protiv Kube, Libije i Irana, ali nikada nije bio korišten. EU se tada želio suprotstaviti američkim prijetnjama europskim poduzećima, nakon čega je tadašnja američka administracija popustila.

Aktualizaciju zakona o blokadi odobrili su ministri vanjskih poslova EU-a 16. srpnja.

Taj zakon zabranjuje europskim poduzećima da postupaju prema američkim sankcijama i to pod prijetnjom penala utvrđenih za svaku pojedinu državu članicu.

Zakon o blokadi također daje pravo na odštetu za svaku štetu koja bi proizašla iz američkih sankcija za fizičku ili pravnu osobu.

Konačno, taj zakon poništava u Europskoj uniji učinke svake odluke inozemnog suda koja bi bila donesena na temelju američkih sankcija.

Zakon je stupio na snagu u utorak 7. kolovoza u 6 sati po srednjoeuropskom vremenu, istodobno kada je postao učinkovit prvi niz američkih sankcija.

Međutim, posljedice tog zakona mogle bi biti više simbolične nego ekonomske, ocjenjuju stručnjaci.

“Ekstrateritorijalnost američkih sankcija je protuzakonita prema međunarodnom pravu jer želi diktirati odluku europskim ekonomskim operaterima koji ne potpadaju pod američki zakon”, rekao je visoki europski dužnosnik.

“Radi se o tome da se zaštite europske tvrtke koje će se izložiti riziku i ostati u Iranu i biti izložene američkim sankcijama”, navodi taj dužnosnik.

Ocjenjuje se da će zakon služiti više malim i srednjim poduzećima koja su manje izložena SAD-u nego velikim grupama. (Hina)

Foto/Steffen Seibert-twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI