Američki ministar zdravstva Alex Azar: Neuspjeh WHO-a u pandemiji odnio je mnogo života

Američki ministar zdravstva Alex Azar: Neuspjeh WHO-a u pandemiji odnio je mnogo života

Neuspješan odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na pandemiju covida-19 odnio je mnoge živote, rekao je u ponedjeljak američki ministar zdravstva Alex Azar, prvog dana godišnje skupštine te organizacije.

“Budimo otvoreni u vezi jednog od glavnih razloga što je epidemija izmakla našoj kontroli: ta organizacija nije dala informacije koje je svijet trebao i njezin neuspjeh je odnio brojne ljudske živote”, rekao je.

“Djelovanje WHO-a mora biti transparentno i podupiremo neovisnu reviziju svakog vida odgovora WHO-a na pandemiju”, dodao je.

Washington, koji optužuje Peking da je prikrivao razmjere epidemije, drži da se WHO uskladio u vođenju pandemije s kineskom strategijom. Sjedinjene Države su ubrzo obustavile američki doprinos WHO-u.

SAD je optužio WHO da je zanemario rano upozorenje Tajvana o ozbiljnosti koronavirusa, koji se pojavio krajem prosinca u Kini, što UN-ova agencija opovrgava.

“Tvrdimo da WHO nije uspio u svom temeljnom zadatku podjele informacija i transparentnosti kada države članice ne djeluju u dobroj vjeri. To se nikada ne smije ponoviti”, naglasio je visoki američki dužnosnik.

Nove američke kritike stižu u trenutku kada bi WHO na dvodnevnom zasjedanju trebao usvojiti rezoluciju koju je uputio EU a koja traži da se što prije provede “proces evaluacije” međunarodnog zdravstvenog odgovora na pandemiju i mjera koje je poduzeo WHO. (Hina)

Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI