Američki veleposlanik Nelson ocijenio stanje u BiH neodrživim: ”Trebate zahtijevati efikasne lidere, transparentnost vlasti i odgovornost”

Američki veleposlanik Nelson ocijenio stanje u BiH neodrživim: ”Trebate zahtijevati efikasne lidere, transparentnost vlasti i odgovornost”

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozvao je građane da izvrše pritisak na vladajuće elite kako bi se provele nužne političke, gospodarske i socijalne promjene u društvu a da kao prvu izglednu priliku za to iskoriste lokalne izbore 15. studenog.

”Malo toga će se promijeniti ako vi, obični građani, ne uradite svoj dio posla ako ne odbijete plaćati mito, ako ne ukažete na gubitke, korupciju, izborne nepravilnosti, ako ne progovorite glasno i jasno i, što je najvažnije, ako ne glasate da biste svoje lidere pozvali na odgovornost”, poručio je veleposlanik Nelson u autorskom tekstu na svom blogu.

Nelson je podsjetio na podatke iz procjene Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), objavljene početkom listopada, u kojoj su analizirane pretpostavke za uspostavu samoodrživih država.

BiH je u toj procjeni (Self-Reliance Roadmap) prošla prilično loše jer kriteriji koje primjenjuje USAID govore kako ta zemlja jedva zaslužuje prolaznu ocjenu kada je riječ o kategorijama poput liberalne demokracije i otvorene vlade, učinkovitosti vlasti, gospodarskoj politici, poduzetništvu. Nešto je povoljniji rejting kojega BiH ima u očima USAID-a u kategorijama sigurnosti, uloge organizacija civilnog društva, zdravlja djece.

Samoodrživost je u analizama USAID-a definirana kao sposobnost planiranja, financiranja i provedbe rješenja za probleme lokalnog razvoja, kao i opredijeljenost da se ta rješenja provedu učinkovito i odgovorno odnosno situacija u kojoj jedna zemlja može sama rješavati svoje probleme i upravljati svojim razvojem bez potpore međunarodne zajednice.

U BiH to definitivno nije slučaj pa je Nelson građanima poručio da se to ne može promijeniti bez njihova angažiranja kojim se vladajuće političke strukture mora natjerati da promijene sadašnje ponašanje.  – Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/vijesti/politika/americki-veleposlanik-ocijenio-stanje-u-bih-neodrzivim/327513

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI