Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorava da bi novi ruski general mogao izvesti daljnje brutalne napade na civile

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorava da bi novi ruski general mogao izvesti daljnje brutalne napade na civile

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je da SAD očekuju da će novi ruski general koji vodi rat u Ukrajini izvršiti daljnje brutalne napade na civile.

“Ovaj general ima životopis koji uključuje brutalnost prema civilima u drugim kazalištima, u Siriji, i možemo očekivati ​​više istog u ovom kazalištu”, rekao je Sullivan Jakeu Tapperu za CNN za “State of the Union”. “Ovaj će general biti samo još jedan autor zločina i brutalnosti nad ukrajinskim civilima.”

CNN je u nedjelju izvijestio da je ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao generala armije Aleksandra Dvornikova, zapovjednika ruskog Južnog vojnog okruga, za zapovjednika svog kazališta u ratu u Ukrajini nakon niza neuspjeha na bojnom polju i očitog nedostatka koordinacije među skupinama ruskih snaga djeluje u Ukrajini.

Dvornikov (60) bio je prvi zapovjednik ruskih vojnih operacija u Siriji, nakon što je Putin tamo poslao vojnike u rujnu 2015. da podrže vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Rusija je pružila zračne snage za podršku Assadovim kopnenim snagama i pomogla je preokrenuti tok sirijskog građanskog rata uz strašnu cijenu.

Ruski zrakoplovi podržali su Assadov režim i njegove saveznike dok su opsjedali istočni Alep koji su držali pobunjenici, bombardirajući gusto naseljena naselja i uzrokujući velike civilne žrtve.

Ipak, Sullivan je umanjio važnost imenovanja za sveukupne šanse Rusije za uspjeh, rekavši da je Rusija već pretrpjela “strateški neuspjeh”.

“Nikakvo imenovanje bilo kojeg generala ne može izbrisati činjenicu da se Rusija već suočila sa strateškim neuspjehom u Ukrajini”, rekao je Sullivan. “Mislili su da će uspjeti osvojiti glavni grad i zauzeti druge velike gradove uz malo otpora – da će u stvari biti dočekani raširenih ruku. … “A ono što smo naučili u prvih nekoliko tjedana ovog rata je da Ukrajina nikada neće biti potčinjena Rusiji. Nije važno kojeg generalnog predsjednika Putin pokušava imenovati.”

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Izvor/ The White House/ YouTube

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI