AMERIČKI PREDSJEDNIK UPOZORAVA! Biden: Rizik od nuklearnog ‘Armagedona’ najveći od Kubanske ratne krize ’62

AMERIČKI PREDSJEDNIK UPOZORAVA! Biden: Rizik od nuklearnog ‘Armagedona’ najveći od Kubanske ratne krize ’62

Američki Predsjednik Joe Biden izjavljuje da je rizik od nuklearnog “Armagedona” na najvišoj razini od Kubanske raketne krize 1962., dok ruski dužnosnici govore o korištenju taktičkog nuklearnog oružja nakon što su pretrpjeli goleme neuspjehe u osmomjesečnoj invaziji na Ukrajinu.

Govoreći na prikupljanju sredstava za demokrate, Biden je u četvrtak navečer rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin “čovjek kojeg poznajem prilično dobro” i da se ruski čelnik “ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili kemijskog oružja”.

Biden je dodao: “Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona od Kennedyja i Kubanske raketne krize.” Sugerirao je da je prijetnja od Putina stvarna “jer je njegova vojska – moglo bi se reći – znatno slabija.”

Američki dužnosnici mjesecima su upozoravali na mogućnost da bi Rusija mogla upotrijebiti oružje za masovno uništenje u Ukrajini jer se suočavala sa strateškim neuspjesima na bojnom polju, iako su Bidenove izjave označile najoštrija upozorenja američke vlade o nuklearnim ulozima do sada.

Ipak, ništa se nije promijenilo u procjenama američkih obavještajnih službi koje posljednjih tjedana nisu pokazale nikakve dokaze da Putin ima neposredne planove za raspoređivanje nuklearnog oružja, prema američkim dužnosnicima u petak.

Jedan dužnosnik, koji nije bio ovlašten javno komentirati i govorio je pod uvjetom anonimnosti, dodao je da je Biden govorio široko o sve većoj zabrinutosti administracije zbog Putinovih prijetnji.

Biden je poručio da Bijela kuća vidi Putinovu retoriku kao “nepromišljenu i neodgovornu” i da je shvaća ozbiljno, rekao je dužnosnik. Dužnosnik je dodao da su Bidenove primjedbe u skladu s upozorenjima koja je iznio u govorima na Općoj skupštini UN-a i koja su nedavno izrekli drugi visoki dužnosnici administracije.

Predsjednikove nove primjedbe uslijedile su nakon što su dužnosnici Bijele kuće ovog tjedna rekli da nisu vidjeli nikakve promjene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtijevale promjenu u stavu pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

“Ne vidimo nikakav razlog za prilagodbu vlastitog strateškog nuklearnog stava, niti imamo naznake da se Rusija sprema neizbježno upotrijebiti nuklearno oružje”, rekla je u utorak tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Trinaestodnevni obračun 1962. koji je uslijedio nakon američkog otkrića da je Sovjetski Savez tajno razmjestio nuklearno oružje na Kubu stručnjaci smatraju najbližim što je svijet ikada došao nuklearnom uništenju. Kriza tijekom administracije predsjednika Johna F. Kennedyja potaknula je ponovno usredotočenje na kontrolu naoružanja s obje strane Željezne zavjese.

Biden je u četvrtak također osporio rusku nuklearnu doktrinu, upozorivši da bi uporaba taktičkog oružja manje snage mogla brzo izmaknuti kontroli i dovesti do globalnog uništenja.

“Mislim da ne postoji nešto poput sposobnosti da se lako upotrijebi taktičko nuklearno oružje i ne završi s Armagedonom”, rekao je Biden.

Dodao je da još uvijek “pokušava shvatiti” Putinovo “skretanje” u Ukrajini.

“Gdje on nalazi izlaz?” upitao je Biden. “Gdje se on nalazi u poziciji da ne samo izgubi ugled, već i značajnu moć unutar Rusije?”

Putin je opetovano aludirao na korištenje golemog nuklearnog arsenala svoje zemlje, uključujući prošli mjesec kada je najavio planove za novačenje ruskih muškaraca da služe u Ukrajini.

“Želim vas podsjetiti da naša zemlja također ima različita sredstva za uništenje… i kada je ugrožena teritorijalna cjelovitost naše zemlje, da bismo zaštitili Rusiju i naš narod, sigurno ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju”, rekao je Putin 21. rujna, dodajući uz dugotrajan pogled u kameru, “Nije blef.”

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je prošli tjedan da su SAD bile “jasne” Rusiji o tome kakve bi bile “posljedice” korištenja nuklearnog oružja u Ukrajini.

“To je nešto s čime smo usklađeni, shvaćamo ga vrlo ozbiljno i o čemu izravno komuniciramo s Rusijom, uključujući vrstu odlučnih odgovora koje bi Sjedinjene Države imale kad bi krenule tim mračnim putem”, rekao je Sullivan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije u četvrtak da Putin razumije da “svijet nikada neće oprostiti” ruski nuklearni udar.

“On razumije da nakon upotrebe nuklearnog oružja više ne bi mogao sačuvati, da tako kažem, svoj život i ja sam u to uvjeren”, rekao je Zelenskyy.

Bidenovi komentari došli su tijekom privatnog prikupljanja sredstava za demokratske kandidate za Senat u domu Jamesa i Kathryn Murdoch na Manhattanu. On ima tendenciju da bude nespremniji – često govoreći samo s grubim bilješkama – u takvim okruženjima, koja su otvorena samo za nekolicinu novinara bez kamera ili uređaja za snimanje.

Izvor/ AP NEWS/ Foto: Mandel Ngan/AFP via Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI