Američki predsjednik Trump: Mislim da ćemo postići dogovor s Kinom o trgovini

Američki predsjednik Trump: Mislim da ćemo postići dogovor s Kinom o trgovini

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da će vjerojatno postići dogovor s Kinom o trgovini i da je ostvaren značajan napredak u rješavanju razlika između dviju zemalja, no upozorio je i da još uvijek može uvesti dodatne carine na kineske proizvode.

“Kina veoma snažno želi postići sporazum”, kazao je Trump novinarima u Washingtonu samo nekoliko sati nakon što je njegov vodeći ekonomski savjetnik izrazio oprez oko razgovora o mogućem američko-kineskom trgovinskom sporazumu.

“Imali smo vrlo dobre razgovore s Kinom, došli smo puno bliže tome da učinimo nešto”, rekao je Trump uoči napuštanja Bijele kuće i odlaska na predizborni skup.

Trump je poručio da je dan prije razgovarao s predsjednikom Xi Jingpingom te da smatra da će s Kinom postići dogovor, koji će biti vrlo pošten sporazum za sve.

Kazao je da će s kineskim predsjednikom razgovarati o trgovini kada se susretnu na večeri na marginama summita G20, koji će se krajem studenog održati u glavnom argentinskom gradu Buenos Airesu.

Američka administracija je zatražila da Peking izvrši velike promjene u politikama zaštite intelektualnog vlasništva, tehnoloških transfera, industrijskih subvencija i pristupa domaćem tržištu, zajedno s koracima za smanjenje američkog robnog trgovinskog deficita s Kinom koji iznosi 375 milijardi dolara.

Trump je ocijenio da bi sporazum također bio dobar i za Kinu. “Ako želimo otvoriti Kinu i učiniti odnos poštenim po prvi puta – ovo su godinama ranije trebali učiniti drugi predsjednici, no nisu – ja sam uvelike voljan to učiniti”, istaknuo je Trump.

Trumpove izjave uslijedile su dan nakon telefonskog razgovora s kineskim predsjednikom, kojeg je ocijenio “vrlo dobrim”.

U petak su cijene dionica na početku trgovanja na američkim burzama porasle, nakon što je Bloomberg objavio da je američki predsjednik naložio svom kabinetu da sastavi uvjete za trgovinski sporazum s Kinom.

No, do sredine dana burzovni su indeksi pali jer je taj optimizam splasnuo nakon izjave ekonomskog savjetnika u Bijeloj kući Larryja Kudlowa da je manje optimističan nego ranije kada je u pitanju dogovor između Washingtona i Pekinga.

Kudlow je u razgovoru za CNBC oponirao tvrdnjama Bloomberga kazavši da “nema masovnog pokreta i velikog dogovora te kako nismo na rubu postizanja sporazuma”.

Jedan od zamjenika kineskog ministra trgovine Wang Bingnan izjavio je u subotu da je zemlja spremna riješiti trgovinska pitanja s SAD-om kroz razgovore s uzajamnim poštovanjem te na ravnopravnoj osnovi.

Dužnosnici američke administracije su poručili da se američko-kineski trgovinski pregovori ne mogu nastaviti dok Peking ne odredi konkretne akcije koje će poduzeti kako bi izašao u susret američkim zahtjevima vezanima za velike promjene već ranije spomenutih politika.

Trump je poručio da bi, ukoliko se sporazum s Kinom ne realizira, mogao uvesti dodatne carine na uvoz kineske robe u SAD u vrijednosti 267 milijardi dolara, dodajući da je kinesko gospodarstvo bilo “veoma snažno pogođeno” ranijim američkim carinama.

Sjedinjene Države već su nametnule carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila protumjerom, carinama na američki uvoz u vrijednosti 110 milijardi dolara. (Hina)

Foto/CNN

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI