Američki predsjednik Trump stigao u Hanoi

Američki predsjednik Trump stigao u Hanoi

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u utorak u Hanoi gdje se u srijedu treba sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom na njihovom drugom summitu.

Osam mjeseci nakon prvog, povijesnog summita u Singapuru, dvojica čelnika bi trebala razgovarati o tome kako provesti sjevernokorejsko obećanje o denuklearizaciji i kako poboljšati međusobne veze.


Sastanak u Singapuru, njihov prvi susret, obilježile su nejasnoće koje bi summit u Hanoiju, koji se održava u srijedu i četvrtak, trebao otkloniti.

Kim se u lipnju prošle godine obvezao da će “raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

Sjedinjene Države su nebrojeno puta zatražile od Pjongjanga da se u potpunosti i nepovratno riješi svojeg nuklearnog arsenala i da omogući da se to može provjeriti.

Sjeverna Koreja ponavlja da je već učinila geste, suzdržavajući se više od godinu dana od ispaljivanja balističkih projektila i provođenja nuklearnih testiranja i omogućivši veći broj inspekcija svojih nuklearnih postrojenja.

Istodobno naglašava da je prekinula razvoj svojeg arsenala i da joj takva infrastruktura više ne treba.

Sjevernokorejske vlasti ističu ključni Kimov zahtjev koji je iznio u novogodišnjem govoru, a to je da Washington mora odgovoriti jednakom mjerom. (Hina)

Foto/REUTERS/Leah Millis/White House

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI