Američki predsjednik Trump prijeti prekidom odnosa s Pekingom, ne želi razgovarati s Xijem

Američki predsjednik Trump prijeti prekidom odnosa s Pekingom, ne želi razgovarati s Xijem

Američki predsjednik Donald J. Trump je dodatno pooštrio ton prema Kini i zaprijetio prekidom svih odnosa s tom zemljom zbog njezina vođenja krize koronavirusa te rekao da više ne želi razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Trump tjednima naglašava da su se teške posljedice covida-19, gotovo 300.000 mrtvih u svijetu, mogle izbjeći da je Kina odgovorno postupila čim se virus pojavio u Wuhanu.

U razgovoru za Fox Business od četvrtka on je rekao da je “jako razočaran” stajalištem Pekiga i odbacio ideju izravnog razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi se ublažile napetosti.

“Trebam biti u dobrim odnosima s njime, ali u ovom trenutku ne mogu s njime razgovarati”, izjavio je.

Na pitanje o raznim mjerama odmazde o kojima je razmišljao, Trump je rekao da oni mogu učiniti puno toga, kao i prekinuti svaki odnos”.

“Što bi se dogodilo da to učinimo? Uštedjeli bismo 500 milijardi dolara kad bi prekinuli svaki odnos”, istaknuo je. “Oni su mogli zaustaviti virus u Kini, od kuda je stigao”, dodao je Trump.

Senatori Trumpovog republikanskog tabora u utorak su predložili zakon koji bi omogućio predsjedniku dao uvede sankcije Kini ako ne bude potpuno transparentna u pogledu podrijetla bolesti.

Washington je u srijedu optužio Peking za pokušaj krađe podataka o istraživanju covida-19. (Hina)

Foto: Ilustracija/ Izvor/ BBC

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI