Američki predsjednik Trump optužio WHO da je “kineska marioneta”

Američki predsjednik Trump optužio WHO da je “kineska marioneta”

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u ponedjeljak Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da je “kineska marioneta”, ponovivši svoje kritike na račun WHO vezano uz upravljanje koronakrizom.

“Nisam zadovoljan Svjetskom zdravstvenom organizacijom”, kazao je Trump dodavši: “Ona je marioneta Kine”.

Upitan o budućim američkim doprinosima financiranju WHO-a, nakon što je sredinom travnja najavio prekid financiranja, Trump je kazao da će “odluku o tome donijeti uskoro”.

Upitan o tome zbog čega se nije obratio godišnjoj skupštini ove organizacije, koja se u ponedjeljak i utorak odvija virtualno, američki predsjednik je rekao kako se opredijelio “ne obraćati se danas” te da će to učiniti u bliskoj budućnosti. Dodao je međutim da “misli kako WHO radi u posljednje vrijeme vrlo tužan posao”.

Washinton je do sada uplaćivao najveći financijski doprinos Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, sa sjedištem u Ženevi. No nekoliko posljednjih tjedana Trump ponavlja optužbe na račun WHO-a tvrdeći da se ona svrstala uz Kinu, prikrivajući ozbiljnost situacije s koronavirusom kad se on pojavio u prosincu.

Također optužuje WHO, čiji je glavni zadatak koordinirati situacije zdravstvenih kriza u svijetu, da se oglušila na upozorenja Tajvana o ozbiljnosti zaraze koronavirusom.

Najnovija ilustracija narušenih odnosa između SAD i Svjetske zdravstvene organizacije je izjava američkog državnog tajnika Mikea Pompea, koji je u ponedjeljak uputio kritike čelniku WHO-a Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu optuživši ga za “nedostatak neovisnosti” jer je odlučio ne pozvati Tajvan na sudjelovanje u godišnjoj skupštini, što je prema Pompeu rezultat pritiska Kine.

Prema Trumpovim riječima, SAD uplaćuje oko 450 milijuna dolara godišnje WHO-u, dok Kina uplaćuje samo 40 milijuna. Jedna od ideja je bila “spustiti naših 450 na 40”, no “neki ljudi smatraju da je to previše”, kazao je Trump.

Pandemija koronavirusa, koja je krenula iz Kine, izazvala je velike gospodarske probleme diljem svijeta, kao i smrt 316.000 ljudi, od čega je skoro trećina u Sjedinjenim Državama. (Hina)

Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI