Američki predsjednik Trump bi volio da je koristio nježniji ton, ali nije “imao izbora”

Američki predsjednik Trump bi volio da je koristio nježniji ton, ali nije “imao izbora”

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak kako bi volio da je tijekom prve dvije godine svojega mandata koristio nježniji ton, istodobno agresivno nastavljajući s antiimigrantskom kampanjom koja je u središtu njegovih napora da priskrbi republikancima bolje rezultate na kongresnim izborima u utorak.

U ekskluzivnom intervjuu za Sinclair Broadcasting, jedan od najvećih američkih televizijskih operatera, na pitanje postoji li nešto vezano uz njegove prve dvije godine u Ovalnom uredu zbog čega žali i što bi volio promijeniti, predsjednik Trump je odgovorio: “Rekao bih, ton”.

“Volio bih imati znatno nježniji ton”, dodao je. “Smatram kako u određenoj mjeri nemam izbora, no možda imam, i možda sam mogao u tom smislu biti nešto blaži”.

U ponedjeljak, dan uoči održavanja američkih kongresnih izbora koji će odlučiti ostaju li uzde Kongresa u rukama njegove republikanske stranke, Trump je održao niz medijskih istupa i skupova u Ohiju, Indijani i Missouriju.

U razgovoru za Sinclair Broadcasting, Trump je kazao kako nije zadovoljan zatrovanošću aktualnog američkog političkog diskursa što, međutim, pripisuje “sezoni izbora”.

“Volio bih pronaći zajednički jezik i mislim da bi se nakon izbora dosta toga moglo dogoditi”, rekao je. “Ali trenutno su oni u svojem tonalitetu, a mi u svojem”.

U Indijani, Trump je kazao kako demokrati “potiču milijune ilegalaca na kršenje naših zakona, rušenje naših granica i pustošenje naše zemlje”.

“To nije rasizam”, rekao je Trump za Sinclair. “Radi se samo o tome da ljudi moraju u našu zemlju dolaziti legalnim putovima jer, u suprotnom, nemate zemlju”.

U tome joj na putu stoje odluke triju različitih sudova, sudaca iz Kalifornije, New Yorka i saveznog District of Columbia, koji su naredili administraciji da nastavi procesuirati obnavljanje postojećih DACA zahtjeva dok se ne razriješi pitanje zakonitosti Trumpovih zahtjeva. (Hina)

Foto/CBC

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI