Američki predsjednik Joe Biden: Suosjećam sa svim žrtvama Mladićevih zločina, nadam da će lideri u regiji poštovati presudu

Američki predsjednik Joe Biden: Suosjećam sa svim žrtvama Mladićevih zločina, nadam da će lideri u regiji poštovati presudu

Američki predsjednik Joe Biden osvrnuo se na presudu ratnog zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratka Mladića koji je u utorak pravomoćno proglašen krivim za najteže ratne zločine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora te je rekao da suosjeća sa žrtvama Mladićevih zločina.

“Prije gotovo 26 godina, Mladić je naredio pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovaran za brojne zločine. Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid”, ističe se u priopćenju iz Bijele kuće.

Biden je kazao da je SAD puno učinio da bi se Ratka Mladića izvelo pred međunarodni sud.

“SAD su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se privedu pred lice pravde oni koji su počinili zločine u BiH i drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu suda u Haagu tijekom proteklih 20 godina za slučajeve vezane za sukobe na Balkanu”, navodi se.

“Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lider u regiji poštovati presudu i pojačati njen značaj. Danas sam uz sve preživjele porodice žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne smijemo iz sjećanja izbrisati ovu tragediju”, stoji priopćenju Bijele kuće.

Izjavu predsjednika SAD-a Joea Bidena, koja je objavljena na stranicama Bijele kuće, prenosimo u cijelosti.

“Prije gotovo dvadeset i šest godina Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko 8000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine. Danas je Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih naroda za kaznene sudove u Haagu potvrdio njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zlodjela dogode bilo gdje u svijetu.

Sjedinjene Države pomogle su voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu suda UN-a tijekom protekla dva desetljeća na slučajevima vezanim uz sukob na Balkanu i svima onima čija je predanost omogućila ovu presudu.

Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost, a današnja odluka također je važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će čelnici u regiji poštovati ovu presudu i pojačati njezinu važnost za vladavinu zakona.

Danas razmišljam o svim preživjelim obiteljima mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svima koji tuguju”, stoji u izjavi američkog predsjednika Bidena.

Autor/ Totalno/ Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI