Američki predsjednik Biden uvodi nove sankcije bjeloruskom diktatoru Lukašenku

Američki predsjednik Biden uvodi nove sankcije bjeloruskom diktatoru Lukašenku

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u ponedjeljak odluku kojom se uvode nove sankcije protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, jačajući pritisak na bjelorusku vladu u koordinaciji s Velikom Britanijom i Kanadom.

Na godišnjicu predsjedničkih izbora u Bjelorusiji za koje se tvrdi da ih je Lukašenko namjestio, SAD će također uvesti najveći krug sankcija do sada protiv bjeloruskih državljana i entiteta, ciljajući lokalno gospodarstvo i Bjeloruski olimpijski odbor, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Američko ministarstvo financija stavit će na crni popis tvrtku Belaruskali OAO, jedno od najvećih državnih poduzeća u zemlji i jednog od najvećih svjetskih proizvođača potaše, koju se koristi u gnojivima i glavni je bjeloruski izvor prihoda.

Bjeloruski olimpijski odbor također će biti obuhvaćen sankcijama, rekao je dužnosnik, zbog optužbi da je sudjelovao u pranju novca, izbjegavanju sankcija i zaobilaženju zabrana izdavanja viza.

Novi krug sankcija dolazi pošto se bjeloruska atletičarka Kristina Timanovska tijekom Olimpijade u Tokiju odbila ukrcati na let kući protiv svoje volje i zatražila izbjeglički status u Poljskoj.

Zapadne vlade žele pojačati pritisak na Lukašenka, kojeg se optužuje da je namjestio predsjedničke izbore u kolovozu 2020. te da primjenjuje silu protiv oporbe kako bi produžio svoju 27-ogodišnju vladavinu. Lukašenko tvrdi da su izbori bili pošteni. Deseci tisuća ljudi izišli su na ulice nakon izbora, na što su vlasti uzvratile brojnim uhićenjima oponenata. Mnogi od njih bili su prisiljeni otići u egzil u inozemstvo.

Velika Britanija također je u ponedjeljak najavila nove sankcije protiv Lukašenka, koje ciljaju izvoz naftnih proizvoda i potaše.

Lukašenko je poručio da je spreman pregovarati sa Zapadom umjesto rata sankcijama.

Nove sankcije uvela je i Kanada zbog sustavnog kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji.

Izvor/ Hina/ Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI