AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden: ‘Sve ukazuje na to da će Rusija napasti Ukrajinu ‘unutar sljedećih nekoliko dana’

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden: ‘Sve ukazuje na to da će Rusija napasti Ukrajinu ‘unutar sljedećih nekoliko dana’

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u četvrtak ujutro da bi ruski napad na Ukrajinu mogao započeti idućih dana, što će dovesti do novog upada u zemlju jer je sve osim izvjesno i upozorio je da bi Moskva mogla inscenirati događaje prije početka kako bi stvorila izgovor za rat.

Bio je to posljednji znak nepovjerenja sa Zapada na tvrdnje predsjednika Vladimira Putina da povlači vojnike i otvoren je za diplomaciju. Biden je, iako je tvrdio da postoji “diplomatski put” kojim se izbjegava sukob, ipak koristio oštar jezik kako bi predvidio neizbježno nasilje.

“Vrlo je visoka”, rekao je Biden na pitanje Jeremyja Diamonda iz CNN-a koliko je visoka razina prijetnje za rusku invaziju na Ukrajinu.

“Vrlo je visok jer nisu pomaknuli nijednu od svojih vojnika”, nastavio je, govoreći na južnom travnjaku Bijele kuće prije odlaska u Ohio, gdje planira prodati zakon o infrastrukturi usvojen prošle godine.

“Ubacili su više vojnika, broj jedan. Pod drugo, imamo razloga vjerovati da su uključeni u operaciju lažne zastave kako bi imali izgovor za ulazak. Sve što pokazuje da su spremni ući u Ukrajinu, napasti Ukrajinu “, rekao je Biden.

Biden je već ranije predviđao rusku invaziju na Ukrajinu, ali je prethodno svoju prognozu obrazložio rekavši da Putin nije odlučio. Bio je precizniji u četvrtak, dan nakon što su američki dužnosnici rekli da je još 7.000 ruskih vojnika stiglo blizu Ukrajine, što je u suprotnosti s ranijim ruskim tvrdnjama o povlačenju.

Pod pritiskom o tome vjeruje li da će se napad dogoditi – i kada – Biden je rekao: “Da. Mislim da će se to dogoditi u sljedećih nekoliko dana.”

Govorio je nekoliko trenutaka prije nego što se državni tajnik Antony Blinken trebao obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, što je bila stanica u posljednjem trenutku prije odlaska u Njemačku na Münchensku sigurnosnu konferenciju. Potpredsjednica Kamala Harris također je otputovala u četvrtak rano na summit, gdje se očekuje da će ukrajinska kriza dominirati raspravom među čelnicima i dužnosnicima nacionalne sigurnosti.

Biden je rekao da je zamolio Blinkena “da ode u Ujedinjene narode i danas da izjavu” kako bi odredio diplomatski put naprijed. Rekao je i da je Putinu u nedjeljnom telefonskom razgovoru, koji je trajao nešto više od sat vremena, predložio diplomatsko odstupanje.

“Postoji put, postoji put kroz ovo”, rekao je Biden i dodao da “nema planova” za novi poziv Putinu.

Ranije u četvrtak, SAD je dobio odgovor od Rusije nakon što je Bidenova administracija prije tri tjedna dala pisani dokument Kremlju, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Bio je to posljednji u prepirci dviju nacija oko njihovih sigurnosnih zabrinutosti u Europi i prijedlozima za njihovo rješavanje. Nijedna strana nije uokvirila odgovore drugih kao dovoljne.

Biden je rekao da još nije pročitao najnoviji Putinov odgovor.

“Došao je iz moskovskog veleposlanstva. Oni ga šalju faksom ovdje – ne faksiraju ga – oni će ga poslati ovdje. Nisam ga još pročitao – ne mogu to komentirati”, rekao je.

Izvor/ CNN/ Foto: The White House

https://edition.cnn.com/2022/02/17/politics/joe-biden-russia/index.html

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI