AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden postavlja pravilo zabrane prodaje DIY kompleta ‘ghost gun’ kojima se ne može ući u trag

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden postavlja pravilo zabrane prodaje DIY kompleta ‘ghost gun’ kojima se ne može ući u trag

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dovršila je niz novih propisa koji ciljaju na “puške duhova” kojima se ne može ući u trag.

Nova pravila dolaze kada se gospodin Biden suočava sa sve većim političkim pritiskom da djeluje protiv porasta nasilja s oružjem, prenosi BBC.

Pravilo zabranjuje tvrtkama prodaju kompleta koji se mogu koristiti za izradu pištolja kod kuće bez serijskih brojeva.

U izjavi u Bijeloj kući u ponedjeljak, gospodin Biden je također imenovao novog direktora Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv (ATF).

Očekuje se da će se novi propisi – koji su u izradi skoro godinu dana – suočiti s jakim pravnim otporom lobističkih skupina koje se protive novim propisima o kontroli oružja.

Biden je u Bijeloj kući pokazao dijelove poluautomatskog pištolja kalibra 9 mm za koji je rekao da je napravljen pomoću jednostavnog kompleta kupljenog na internetu.

Ghost puške se mogu sami sastaviti i ponekad 3D ispisati, što znači da ne sadrže serijski broj i ne mogu im se ući u trag. Za kupnju kompleta za montažu prije nisu bile potrebne provjere prošlosti.

Nova pravila zahtijevaju da samostalno sastavljeni kompleti za “kupi build shoot” imaju serijske brojeve – što ih legalno čini vatrenim oružjem.

“Kupite kauč koji morate sastaviti, to je još uvijek kauč”, rekao je Biden na svojoj konferenciji za novinare.

“Kupujete dijelove koji su vam potrebni za izradu funkcionalnog vatrenog oružja, to je još uvijek pištolj”, dodao je američki predsjednik.

Također prisiljava trgovce vatrenim oružjem s saveznom licencom da dodaju serijske brojeve svim oružjem koje se ne može ući u trag kupljenom preko njih.

Stručnjaci kažu da je dio nasilnih zločina počinjen oružjem duhovima, ali tijela za provođenje zakona kažu da se češće pronalaze na mjestima zločina.

U 2021. godini policija je pronašla oko 20.000 za koje se sumnjalo da ih je duhovila i prijavila ATF-u – deseterostruko povećanje u odnosu na 2016, prema Bijeloj kući.

U međuvremenu, posao s vatrenim oružjem zabilježio je rekordnu prodaju od prvih dana pandemije prije dvije godine. U 2020. legalno je prodan rekord od oko 22 milijuna oružja. Gotovo 19 milijuna oružja kupljeno je 2021.

Također u ponedjeljak, Biden je najavio novog kandidata za ATF nakon što njegov prvi izbor nije prošao kroz proces potvrđivanja Senata zbog republikanskog protivljenja.

Ako bude potvrđeno, bivši američki odvjetnik za Ohio Steve Dettlebach bit će prvi koji će obnašati tu dužnost od 2013. godine.

Kontrola oružja je pitanje o kojem demokrati u Washingtonu uvijek govore, ali rijetko kad uspiju učiniti mnogo.

Dio toga je stvarnost zastoja u Kongresu, koji republikancima u američkom Senatu omogućuje blokiranje bilo kakvog materijalnog zakonodavstva na tu temu. Među demokratima postoji i strah da je oružje izborna odgovornost. Zabrinuti su da će ih aktivisti za prava vatrenog oružja vjerojatnije kazniti zbog novih zakona nego što će ih zagovornici kontrole oružja nagraditi.

Bidenova administracija može djelovati samostalno, bez potpore Kongresa. Predsjednik može pohvaliti postignuće koje bi moglo umiriti pristaše koji su zabrinuti da je kontrola oružja zaostala tijekom prve polovice njegova predsjedništva.

Izvor/ BBC/ Foto: Screenshot/ Izvor/ The White House/ Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI