AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden otkriva svoj ekonomski plan za suprotstavljanje Kini u Aziji

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden otkriva svoj ekonomski plan za suprotstavljanje Kini u Aziji

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je rekao da će se trinaest nacija pridružiti njegovom dugo traženom gospodarskom planu za angažiranje regije koja je sve više pod utjecajem Kine, jer ulazi u drugu etapu svoje debitantske turneje po Aziji.

Najava je jedan od središnjih dijelova Bidenovog posjeta kontinentu, koji je započeo prošlog tjedna u Južnoj Koreji, a nastavlja se ovaj tjedan u Japanu.

Biden ima osjetljivu ravnotežu u otkrivanju Indo-pacifičkog ekonomskog okvira, koji njegovi suradnici nazivaju IPEF. Dok azijske zemlje traže način da se udruže sa Sjedinjenim Državama kako bi smanjile ovisnost o Kini, predsjednik se također susreće sa protekcionističkim osjećajima kod kuće, gdje se ekonomska bol u obliku viših cijena pokazala središnjim pitanjem na izborima u studenom.

Biden je u ponedjeljak rekao da ne vjeruje da je recesija neizbježna, ali je priznao da je bol stvarna.

“To je loše”, rekao je, tvrdeći da su stvari mogle biti puno gore da nije poduzeo korake poput uzgoja stranih ulaganja u američko gospodarstvo.

Prije nego što je Biden u cijelosti otkrio okvir, pozvao je japanskog cara Naruhita i sjedio na bilateralnim razgovorima s premijerom Fumiom Kishidom, razgovarajući o sigurnosnim temama.

“Sjedinjene Države ostaju u potpunosti predane Japanu, obrani Japana, i zajedno ćemo se suočiti s izazovima današnjice i budućnosti”, rekao je Biden u svom sastanku s Kishidom, njihovom prvom službenom sučeljavanju licem u lice.

“Svrha posjeta je povećati našu suradnju s drugim narodima u regiji i pružiti konkretne koristi ljudima u Indo-Pacifikskoj regiji”, rekao je Biden i zahvalio Kishidi što se pridružio naporima SAD-a da se kazni Rusija za svoju invaziju na Ukrajinu.

Biden je dočekan u palači Akasaka uz veličanstvenu ceremoniju koja je uključivala sviranje državnih himni i smotru ceremonijalne počasne garde. Biden je gledao i stavio ruku na srce za sviranje Star Spangled Bannera.

Kina se nadvila nad svaku od Bidenovih zaustavljanja, što je uglavnom bio neizgovoren, ali uvijek prisutan čimbenik u njegovom nastojanju da preorijentira američku vanjsku politiku da se više usredotoči na Aziju. Kada se u utorak sastane s čelnicima revitalizirane skupine “Quad” – Sjedinjenih Država, Japana, Indije i Australije – bit će to s prešutnom namjerom da se suprotstavi pokušajima Pekinga da proširi svoj utjecaj među svojim susjedima.

Ekonomski okvir dolazi sa sličnim ciljem. Otkako je tadašnji predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz Transpacifičkog partnerstva – masivnog trgovinskog sporazuma o kojem se pregovaralo tijekom Obamine predsjedanja – SAD su bez definiranog plana za gospodarski angažman ove regije.

U međuvremenu, Kina je osigurala nekoliko trgovinskih sporazuma sa svojim susjedima i nastojala je ostvariti svoj ekonomski utjecaj na globalnoj razini kroz inicijativu Pojas i put.

Plan koji će Biden objaviti u ponedjeljak nije trgovinski sporazum u tradicionalnom smislu. Uključuje jedan “stup” koji se odnosi na trgovinu, ali također uključuje i druga područja poput povećanja otpornosti lanaca opskrbe, promicanja čiste energije i borbe protiv korupcije.

Razotkrivanjem okvira, čini se da Biden priznaje da nema namjeru ponovno se pridružiti TPP-u, koji ostaje nepopularan među zastupnicima Sjedinjenih Država koji bi morali ratificirati sporazum. Umjesto toga, on se nada da će stvoriti gospodarsku sferu koja može konkurirati Kini.

To će zahtijevati uvjeravanje drugih zemalja da se pridruže – ne samo čvrste partnere poput Japana i Južne Koreje, već i manje nacije, osobito u jugoistočnoj Aziji, koje nisu tako blisko povezane sa Sjedinjenim Državama.

Prvi kritičari plana sugerirali su da mu nedostaju bilo kakvi poticaji – poput snižavanja tarifa – u zamjenu za pridruživanje. Bidenovi suradnici sugeriraju da postoje drugi načini za olakšavanje veće trgovine i pristupa tržištu, te da sam okvir pruža privlačnu priliku zemljama sudionicama za blisku suradnju sa Sjedinjenim Državama. I ako ništa drugo, Bidenova objava u ponedjeljak odražava tek početak procesa pisanja plana.

Kina je već oštro odgovorila na okvir, a viši izaslanik ga je nazvao “zatvorenom i ekskluzivnom klikom”.
Obraćajući se novinarima na zrakoplovu Air Force One dok je Biden putovao iz Južne Koreje u Japan, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su kritike očekivane.

“Nije me iznenađenje da Kina ima zabrinutost zbog broja zemalja, raznolikosti zemalja koje su izrazile interes i entuzijazam za IPEF”, rekao je. “Prirodno je da će pokušati pronaći načine za postavljanje pitanja.”

Autor Kevin Liptak, CNN/ Foto: Screenshot/ Izvor/ CNN

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI