Američki predsjednik Biden nazvao je strahote viđene u Buči “ratnim zločinom”

Američki predsjednik Biden nazvao je strahote viđene u Buči “ratnim zločinom”

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je u ponedjeljak zločine koje su počinili Rusija i predsjednik Vladimir Putin u Buči, u Ukrajini, “ratnim zločinom”, ali je rekao da to nije genocid, dodajući da razmatra dodatne sankcije Rusiji.

“Možda se sjećate da su me kritizirali jer sam Putina nazvao ratnim zločincem. Pa istina je da ste vidjeli što se dogodilo u Buči. To ga jamči – on je ratni zločinac. Ali moramo prikupiti informacije. Moramo nastaviti pružati Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe i moramo dobiti sve detalje kako bi ovo moglo biti stvarno – imati suđenje za ratne zločine. Ovaj tip je brutalan i ono što se događa u Buči je nečuveno i svi su to vidjeli”, rekao je Biden novinarima po slijetanju u Washington, DC.

Upitan da li zločini počinjeni u Buči jamče da je situacija genocid, Biden je rekao novinarima: “Ne. Mislim da je to ratni zločin.”

Biden je također rekao da “traži više sankcija” i da će ih uskoro objaviti.

Ukrajinski predsjednik Zelenski posjetio je Buču

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Buču, nakon što su slike civilnih tijela pronađenih razbacanih po ulici izazvale međunarodnu bijes.

Kratko se obratio kamerama oko sebe, rekavši da je Ukrajini “vrlo teško” pregovarati s Rusijom nakon zločina ruskih snaga u Buči. Zelenski je rekao da zločini počinjeni u gradu predstavljaju “prirodu ruske vojske” i dodao da se ona “gore prema ljudima ponaša od životinja”.

“Jako je teško pregovarati kad vidite što su ovdje napravili”, naglasio je predsjednik dok je stajao u gradu, okružen osiguranjem.

Upozorio je da “što dulje Ruska Federacija odgađa” razgovore s Ukrajinom, situacija postaje gora.

Ukrajinski predsjednik Zelenski kaže da Ukrajina želi “pokazati svijetu” što se dogodilo u Buči.

Ukrajina želi “pokazati svijetu” što se dogodilo u Buči, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obećavši da zemlja “neće pauzirati” dok ne utvrdi da su oni odgovorni.

Govoreći iz Buče novinarima u ponedjeljak, Zelenskij je rekao da je za nas “vrlo važno da je tisak ovdje” u gradu.

“Želimo da pokažete svijetu što se ovdje dogodilo. Što je radila ruska vojska. Što je Ruska Federacija radila u mirnoj Ukrajini. Bilo vam je važno da vidite da su to bili civili”, dodao je ukrajinski predsjednik.

Odjeven u pancir i okružen osiguranjem, govorio je o “ključnim čelnicima vodećih zemalja koji su donijeli odluke treba li Ukrajina biti članica NATO-a”.

“Mislim da bi trebali doći ovdje i vidjeti kako završavaju ove igre, kako završava ovo koketiranje s Ruskom federacijom”, rekao je.

Šokantne slike civilnih tijela pronađenih razbacanih preko jedne ulice u Buči izazvale su bijes međunarodne zajednice. Kremlj je u ponedjeljak doveo u pitanje izvješća o Buču, odbacivši sve optužbe o ruskoj vojnoj umiješanosti.

Europska unija je u ponedjeljak objavila da je uspostavila zajednički istražni tim s Ukrajinom za istragu navodnih ruskih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Zelenski je u ponedjeljak rekao novinarima da je sadašnja situacija “pitanje života i smrti i mučenja”, naglašavajući predanost Ukrajine pronalaženju odgovornih za zločine.

“Izvršit ćemo maksimalan pritisak. Nećemo stati ni na minutu da pronađemo sve kriminalce i mislim da će to koristiti civilizaciji”, nastavio je Zelenski.

Upozorio je da će “ako ne pronađemo civilizirano rješenje”, ukrajinski narod “pronaći necivilizirano rješenje” za rješavanje stvari.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI