AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden najavljuje stotine milijuna dolara nove sigurnosne pomoći Ukrajini nakon govora Zelenskog

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden najavljuje stotine milijuna dolara nove sigurnosne pomoći Ukrajini nakon govora Zelenskog

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu dodatnih 800 milijuna dolara sigurnosne pomoći Ukrajini dok je pokušavao odgovoriti na strastveni poziv svog ukrajinskog kolege za pomoć i vodstvo upućen Kongresu ranije tijekom dana.

“Svijet je ujedinjen u našoj podršci Ukrajini i našoj odlučnosti da (ruskog predsjednika Vladimira) Putina platimo vrlo visoku cijenu”, rekao je Biden prije potpisivanja predsjedničkog memoranduma u Bijeloj kući za isporuku vojne pomoći. “Amerika predvodi ovaj napor, zajedno s našim saveznicima i partnerima, pružajući ogromnu razinu sigurnosti i humanitarne pomoći koju danas dodajemo i nastavit ćemo činiti više u danima i tjednima koji su pred nama.”

Novi detalji o vojnoj pomoći SAD-a Ukrajini dolaze nekoliko sati nakon što se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio američkim članovima Kongresa, obnavljajući svoje pozive na dodatnu pomoć dok se njegova domovina nastavlja boriti protiv invazije ruske vojske.

Biden je u svom priopćenju u srijedu pokušao izjednačiti s Amerikancima o dugom putu koji je pred nama u ratu.
“Želim biti iskren prema vama”, rekao je predsjednik. “Ovo bi mogla biti duga i teška bitka. Ali američki će narod biti nepokolebljiv u našoj podršci narodu Ukrajine suočenom s Putinovim nemoralnim, neetičkim napadima na civilno stanovništvo.”

Prema Bijeloj kući, 800 milijuna dolara sigurnosne pomoći osigurat će Ukrajini: 800 protuzračnih sustava Stinger, 100 bespilotnih letjelica, “preko 20 milijuna metaka streljiva za malokalibarsko oružje i bacača granata i minobacača”, 25.000 kompleta pancira, 25.000 kaciga, 100 bacača granata, 5.000 pušaka, 1.000 pištolja, 400 strojnica, 400 sačmarica, kao i “2.000 koplja, 1.000 lakih protuoklopnih oružja i 6.000 protuoklopnih sustava”.
SAD će Ukrajini posebno isporučiti dronove Switchblade, izjavila su za CNN dva izvora upoznata s tim. Male, prijenosne, takozvane kamikaze dronove nose bojeve glave i detoniraju pri udaru. Najmanji model može pogoditi metu udaljenu do 6 milja, prema tvrtki koja proizvodi dronove, AeroVironment. Nejasno je koji će model SAD poslati Ukrajini.

Dronovi Switchblade dodani su na opsežan popis Ukrajine zatražene vojne i tehnološke pomoći nakon što su se ukrajinski dužnosnici tijekom vikenda konzultirali s kongresnim partnerima o nacrtu popisa.

Pomoć ne dolazi do zone zabrane letova ili borbenih zrakoplova za koje je Zelenski rekao da su nužni za održavanje borbe Ukrajine protiv Rusije.

Vijest o dodatnoj pomoći, o kojoj je prvi izvijestio The Wall Street Journal, dolazi dok se Bijela kuća i dalje suočava s intenzivnim pritiskom Kongresa i Zelenskog da pronađu nove načine pomoći Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik, koji ostaje u svojoj zemlji, prenio je strastvenu poruku za Bidena na kraju njegovog obraćanja Kongresu.

“Vi ste vođa svoje velike nacije”, rekao je Zelenski Bidenu. “Želim ti da budeš vođa svijeta. Biti vođa svijeta znači biti vođa mira.”

Biden je kasnije u srijedu rekao da je gledao govor Zelenskog iz rezidencije Bijele kuće, nazvavši ga “uvjerljivim” i “značajnim”.

“On govori u ime naroda koji je pokazao izuzetnu hrabrost i snagu suočen s brutalnom agresijom, hrabrošću i snagom koja je inspirirala ne samo Ukrajince, već i cijeli rat”, nastavio je Biden.

800 milijuna dolara sigurnosne pomoći dolazi od velikog zakona o potrošnji koji je predsjednik potpisao u utorak, a koji uključuje ukupno 13,6 milijardi dolara nove pomoći Ukrajini.

Bidenova administracija nastojat će dobiti te stotine milijuna nove pomoći Ukrajini što je prije moguće, a predsjednik je u utorak napomenuo da postaje “izuzetno teško” dobiti nove zalihe u Ukrajinu, iako su još uvijek u mogućnosti to učiniti.

Bidenova administracija također nastavlja razvijati sankcije usmjerene na najviše ruske dužnosnike i one iz najužeg kruga predsjednika Vladimira Putina, s planovima za povećanje broja meta u narednim danima i tjednima, prema brojnim američkim dužnosnicima.

Proces je u tijeku i uzeo je u obzir konkretne prijedloge ciljeva koje su dali najviši ukrajinski dužnosnici, uključujući Zelenskog, rekli su dužnosnici. U razgovoru s Bidenom prošlog tjedna, Zelenski je iznio konkretniji raspon ciljeva za pojedinačne sankcije, rekao je jedan od dužnosnika. Uprava trenutno radi na rješavanju tih traženih ciljeva.

u svom virtualnom obraćanju Kongresu, Zelenski je otišao dalje kada je zatražio od SAD-a uvođenje sankcija svim ruskim političarima koji i dalje podržavaju vladu. Dok neki zahtjevi Zelenskog, uključujući provedbu zone zabranjenih letova, ostaju izvan stola za Bidena, administracija na sankcije gleda kao na alat koji može lako primijeniti.

Od ruske invazije na Ukrajinu, SAD je uveo sankcije desecima visokih ruskih dužnosnika i oligarha, kao i članovima njihovih obitelji. Biden je također potpisao izravno ciljanje na Putina pojedinačnim sankcijama, u koordinaciji s Europskom unijom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

U znak brzine kojom američki dužnosnici žele krenuti u potporu Ukrajini, administracija je poslala oko 300 milijuna dolara od 350 milijuna dolara koje je Biden nedavno odobrio za Ukrajinu u nešto više od dva tjedna.

Dok je ruska invazija bjesnila, Zelenski je vršio pritisak na Bidena i NATO da učine više, izražavajući frustracije zbog zabrinutosti zapadnih saveznika o provociranju Putina. U srijedu je obnovio te pozive.

“Rusija je pretvorila ukrajinsko nebo u izvor smrti za tisuće ljudi”, rekao je Kongresu dok je opisivao upotrebu projektila, bombi i dronova od strane ruskih vojnika kako bi izvršili brutalne i smrtonosne napade na njegovu zemlju. “Tražimo odgovor na ovaj teror od cijelog svijeta.”

“Stvoriti zonu zabranjenog leta iznad Ukrajine kako bi se spasili ljudi, je li ovo previše za tražiti?” On je rekao. Zelenski je nastavio: “Znate koliko ovisi o bojnom polju, o sposobnosti korištenja zrakoplova, moćne jake avijacije da zaštiti naš narod, našu slobodu, našu zemlju, zrakoplove koji mogu pomoći Ukrajini, pomoći Europi. Znate da postoje i imate ih, ali oni su na Zemlji, a ne na ukrajinskom nebu.”
“Moram zaštititi naše nebo”, rekao je.

CNN-ovi MJ Lee, Oren Liebermann, Zachary Cohen, Natasha Bertrand, Jeremy Herb, Katie Bo Lillis, Sam Fossum, Donald Judd i Betsy Klein dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: Press The White House/ (office of Ukrainian President Volodymyr Zelensky)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI