AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden najavljuje 800 milijuna dolara nove vojne pomoći Ukrajini

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden najavljuje 800 milijuna dolara nove vojne pomoći Ukrajini

Nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, američki predsjednik Joe Biden objavio je u srijedu da njegova administracija odobrava dodatnih 800 milijuna dolara za oružje i streljivo za Ukrajinu, uključujući topništvo i oklopne transportere, dok se priprema za obranu od očekivane nove ruske ofenzive.

Biden je najavio paket od 800 milijuna dolara u ranijoj pisanoj izjavi. Također je istaknuo da se Rusija priprema usredotočiti svoju invaziju na regiju Donbas u istočnoj Ukrajini, ali je potvrdio da će SAD nastaviti “pružati Ukrajini sposobnosti za obranu”.


“Ovaj novi paket pomoći sadržavat će mnoge visoko učinkovite sustave oružja koje smo već pružili i nove sposobnosti prilagođene širem napadu za koji očekujemo da će Rusija pokrenuti istočnu Ukrajinu. Te nove sposobnosti uključuju topničke sustave, topničke metke i oklopne transportere “, rekao je Biden.

“Također sam odobrio prijenos dodatnih helikoptera. Osim toga, nastavljamo olakšavati prijenos značajnih sposobnosti naših saveznika i partnera diljem svijeta”, dodao je Biden.

Prema Pentagonu, popis novog vojnog hardvera uključuje topništvo haubica kalibra 155 mm – poseban zahtjev Ukrajine – 200 oklopnih transportera M-113, 100 oklopnih humveea, 300 dronova Switchblade i 11 helikoptera MI-17. SAD su Ukrajini dale pet helikoptera kao dio ranije isporuke.

“I opet, Ukrajinci su jasno dali do znanja da je u ovoj borbi koja dolazi topništvo kritična potreba – ne samo topnički komad, već i metke koje idu uz njega”, rekao je Kirby nakon Bidenove objave.

“Možete vidjeti, s ovim se događa 40.000 metaka – i mi ćemo biti u iterativnom razgovoru s njima i dalje i ako im zatrebaju dodatne topničke metke, jasno je da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu da zadovolje te potrebe”, dodao je.

Ponavljajući stajalište SAD-a da ne šalju američke snage u borbu u Ukrajinu, Kirby je rekao novinarima: “Neće biti američkih pilota koji će letjeti helikopterima u Ukrajinu.”

Na poduži popis opreme uvrštena su i “obalna obrambena plovila bez posade”, od kojih će neka zahtijevati posebnu obuku.

Dodatna pomoć dolazi nakon što je Biden rusko djelovanje u Ukrajini prvi put nazvao “genocidom” i kako Zelenskij upozorava, Putin bi mogao upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini.

SAD su Ukrajini sada dale više od 3 milijarde dolara sigurnosne pomoći.

Izvor/ abc/ Foto: Ilustracija/ Izvor/ Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI