AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden kaže da se u Ukrajini otkrivaju “veliki ratni zločini”

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden kaže da se u Ukrajini otkrivaju “veliki ratni zločini”

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden izjavio je da se u Ukrajini otkrivaju “veliki ratni zločini” dok se ruske snage povlače iz područja oko Kijeva, navodeći prizore brutalnih, hladnokrvnih pogubljenja kao razlog za pojačavanje američkih sankcija Moskvi.

“Odgovorne nacije moraju se udružiti kako bi ove počinitelje pozvale na odgovornost”, rekao je Biden okupljenima u Washingtonu dok je Bijela kuća najavljivala nove sankcije najvećim ruskim financijskim institucijama i nizu pojedinaca povezanih s Kremljom, uključujući dvoje odraslih ruskog predsjednika Vladimira Putina kćeri.

“Nastavit ćemo povećavati ekonomsku cijenu i pojačavati bol za Putina i dodatno povećavati ekonomsku izolaciju Rusije”, rekao je Biden, osuđujući namjerno napade na civile od strane Rusije i najavljujući ujedinjeni odgovor Zapada, iako je priznao da je bitka u tijeku.

Užasne slike iz ukrajinskog grada Buča prenijele su “osjećaj brutalnosti i nečovječnosti ostavljen cijelom svijetu da ga vidi, bez isprike”, rekao je Biden u svojim izjavama dok je najavio nove korake koje SAD poduzima kako bi kaznile odgovorne.

Sankcije su osmišljene kako bi pooštrile stege za rusko gospodarstvo, koje je zapadna kazna sputala. Ipak, čini se da sve teže posljedice invazije na Ukrajinu nisu prisilile Putina da ublaži brutalnu kampanju koja je sve više ciljala na civile.

Biden je ranije rekao da vjeruje da je Putin ratni zločinac, a ovog je tjedna pozvao na suđenje kako bi se Moskva pozvala na odgovornost. Ipak, proces procesuiranja ratnih zločina je složen i dugotrajan, a ostaju pitanja o tome kako i kada bi se takva odgovornost mogla ostvariti.

Izvor/ CNN/ Foto: Press The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI