AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden kaže da je “upitno” kontrolira li Rusija Mariupolj

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden kaže da je “upitno” kontrolira li Rusija Mariupolj

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da je “upitno” kontrolira li ruski predsjednik Vladimir Putin Mariupolj u Ukrajini.

“Upitno je kontrolira li on Mariupolj”, rekao je Biden dodajući: “Još nema dokaza da je Mariupolj potpuno pao.”

Biden je također pozvao Putina da dopusti humanitarnu pomoć u Ukrajinu kako bi omogućio onima koji su zarobljeni unutar čeličane da izađu.

“To je ono što bi svaki šef države učinio u bilo kojoj situaciji”, dodao je Biden.

CNN je u četvrtak izvijestio da je Putin odustao od planova za napad na čeličanu Azovstal u Mariupolju, rekavši da se prema onima koji se odluče na predaju treba postupati u skladu s međunarodnim konvencijama. Putin je naredio snagama da blokiraju tvornicu “kako muha ne bi mogla proći”.

Ukrajinske snage nastavljaju se oduprijeti napadima na tvornicu i ignoriraju ruske pozive na predaju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da snage zemlje nemaju dovoljno “ozbiljnog i teškog” naoružanja da poraze rusku vojsku u Mariupolju jer su “tisuće” civila i dalje zarobljene unutra.

Biden najavljuje 500 milijuna dolara pomoći ukrajinske vlade i novi program za izbjeglice

Američki predsjednik Joe Biden najavio je zasebnu tranšu od 500 milijuna dolara američke pomoći ukrajinskoj vladi uz 800 milijuna dolara vojne pomoći koju je obećao u četvrtak.

“Osim što jačamo otpor Ukrajine na bojnom polju, također pokazujemo našu potporu narodu Ukrajine. Danas Sjedinjene Države objavljuju da namjeravamo pružiti dodatnih 500 milijuna dolara izravne ekonomske pomoći ukrajinskoj vladi”, rekao je Biden u izjavi u Rooseveltovoj sobi.

Nova pomoć dovodi ukupnu američku ekonomsku potporu Ukrajini, rekao je predsjednik, na milijardu dolara u posljednja gotovo dva mjeseca od ruske invazije.

Ukrajinska vlada može upotrijebiti financiranje od 500 milijuna dolara “za stabilizaciju svoje ekonomije, za podršku zajednicama koje su uništene ruskom navalom i za plaćanje hrabrih radnika koji nastavljaju pružati osnovne usluge građanima Ukrajine”, rekao je Biden.

Također je najavio “Ujedinite se za Ukrajinu”, novi napor za potporu Ukrajincima koji žele doći u SAD usred tekuće, brutalne invazije, s otprilike dvije trećine ukrajinske djece raseljeno.

“Najavljujem program ‘Unite se za Ukrajinu’, novi program koji će omogućiti Ukrajincima koji traže utočište da dođu izravno iz Europe u Sjedinjene Države. Ovaj novi humanitarni program uvjetnog otpusta nadopunit će postojeće pravne putove dostupne Ukrajincima, uključujući imigrantske vize i obradu izbjeglica”, rekao je Biden.

Opisao ga je kao “svrsishodan kanal za sigurnu legalnu migraciju iz Europe u Sjedinjene Države za Ukrajince”, napominjući da ti migranti moraju imati američkog sponzora, uključujući obitelj ili nevladinu organizaciju.

“Ovaj program bit će brz, bit će pojednostavljen i osigurat će da Sjedinjene Države poštuju svoju predanost narodu Ukrajine i ne moraju prolaziti kroz našu južnu granicu”, rekao je.

Biden je rekao da novim akcijama Sjedinjenih Država namjeravaju poslati poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dok on nastavlja svoj nasilni upad u treći mjesec.

“Naše jedinstvo s našim saveznicima i partnerima i naše jedinstvo s ukrajinskim narodom šalje nepogrešivu poruku Putinu: on nikada neće uspjeti dominirati i okupirati cijelu Ukrajinu. Neće”, rekao je.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI