AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden je stigao u Poljsku, gdje će ga izvijestiti o situaciji s ukrajinskim izbjeglicama

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden je stigao u Poljsku, gdje će ga izvijestiti o situaciji s ukrajinskim izbjeglicama

Američki predsjednik Joe Biden upravo je stigao u Rzeszów u Poljskoj.

Bidena će pozdraviti poljski predsjednik Andrzej Duda prije nego što primi brifing o humanitarnom odgovoru za ublažavanje patnje civila unutar Ukrajine i za odgovor na sve veći protok izbjeglica.

Dodao je kako će američki predsjednik također održati “veliko obraćanje” i sastati se s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

“Joe Biden će održati veliko obraćanje koje će govoriti o ulozima ovog trenutka, hitnosti izazova koji je pred nama, što sukob u Ukrajini znači za svijet i zašto je toliko važno da slobodni svijet održi jedinstvo i riješiti se pred ruskom agresijom”, rekao je Sullivan novinarima za Air Force One.

Biden odlazi u Poljsku dok najavljuje novi plan za odvikavanje Europe od ruske energije

Biden je najavio novu inicijativu kojom se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu želi oduzeti europski energetski profit za koji Biden kaže da se koristi za raspirivanje ruskog rata u Ukrajini.

Govoreći u Bruxellesu zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, Biden je rekao da Rusija koristi svoju opskrbu naftom i plinom kako bi “prisila i manipulirala svojim susjedima”.

Rekao je da će Sjedinjene Države pomoći Europi da smanji svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu i da će osigurati da kontinent ima dovoljno zaliha za sljedeće dvije zime. Najava je stigla neposredno prije nego što je Biden otputovao iz Bruxellesa u Poljsku.

“Bit će potrebno neko vrijeme da se prilagode lanci opskrbe plinom i infrastruktura koji su (bili) izgrađeni u posljednjem desetljeću tako da ćemo se morati pobrinuti da obitelji u Europi mogu preživjeti ovu i sljedeću zimu dok gradimo infrastrukturu za raznoliku, otpornu i čistu energetsku budućnost”, rekao je Biden.

Biden i von der Leyen najavili su zajedničku radnu skupinu koja bi trebala pomoći da se Europa odvikne od ovisnosti o ruskoj nafti i plinu. Panel, kojim će predsjedati predstavnici Bijele kuće i Europske komisije, bit će usmjeren na pronalaženje alternativnih zaliha ukapljenog prirodnog plina i smanjenje ukupne potražnje za prirodnim plinom.
Ovisnost Europe o ruskom plinu i nafti pokazala se glavnom zapornom točkom u naporima Zapada da kazni Moskvu zbog njezine invazije na Ukrajinu. Dok je SAD zabranio uvoz ruske energije, Europi je bilo daleko teže prekinuti svoje opskrbe.

“Znam da će eliminacija ruskog plina imati troškove za Europu, ali to nije samo ispravna stvar s moralnog stajališta, već će nas staviti na mnogo jaču stratešku osnovu”, rekao je.

Sjedinjene Države će raditi na opskrbi Europe s najmanje 15 milijardi kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina 2022. godine, u partnerstvu s drugim zemljama, priopćila je Bijela kuća. Grupa će također raditi na smanjenju emisija stakleničkih plinova kroz smanjenje emisije metana i korištenje čiste energije za pogon operacija.

Visoki dužnosnici administracije rekli su da 15 milijardi kubnih metara ukapljenog prirodnog plina dolazi iz više izvora, uključujući Sjedinjene Države i nacije u Aziji. No, dužnosnici nisu imali točnu informaciju odakle dolazi plin. Objava u petak bila je kulminacija napora SAD-a tijekom proteklih mjeseci da se identificiraju alternativni izvori energije za Europu, posebice u Aziji. Dužnosnici su rekli da će se ti napori nastaviti tijekom ove godine kako bi se postigao cilj.

Jedan je dužnosnik rekao da odvikavanje Europe od ruske energije znači “zamjenu nepouzdanog dobavljača LNG-a puno pouzdanijim dobavljačem u SAD-u”.

“Ova kriza također predstavlja priliku. Ona je katalizator”, rekao je Biden. “Katalizator koji će potaknuti ulaganja koja su nam potrebna da udvostručimo naše ciljeve čiste energije i ubrzamo napredak prema našoj budućnosti s neto nultim emisijama.”

Najava posjeta je stigla tijekom posljednjeg predsjednika predsjednika u Bruxellesu prije nego što u petak otputuje u Poljsku, što je njegova druga stanica na putovanju Europom u posljednjem trenutku s ciljem koordinacije odgovora Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu.

Po dolasku u zračnu luku Rzeszów-Jasionka, Bidena će dočekati poljski predsjednik Andrzej Duda i dobiti brifing o humanitarnom odgovoru na rat. Sastat će se s pripadnicima 82. zračno-desantne divizije u Rzeszówu prije nego što navečer otputuje u Varšavu.

Bijela kuća kaže da će u subotu Biden održati bilateralni sastanak s Dudom kako bi razgovarali o tome kako SAD i saveznici odgovaraju na izbjegličku krizu koja je nastala kao rezultat rata. Također će dati primjedbe prije povratka u Washington.

Bidenovo putovanje u Poljsku dolazi nakon sastanaka u četvrtak u Bruxellesu, gdje je prisustvovao nizu hitnih sastanaka na vrhu, najavio nove akcije — kao što su sankcije protiv stotina članova ruskog parlamenta i obvezu primanja 100.000 izbjeglica koje bježe iz Ukrajine — i razgovarao s globalni lideri o tome kako će svijet reagirati ako Rusija rasporedi kemijsko, biološko ili nuklearno oružje.

Bijela kuća je priopćila da posjet Poljskoj ima za cilj istaknuti ogromnu izbjegličku krizu koja je nastala otkako je počeo ruski rat u Ukrajini prije mjesec dana.

Predsjednik je u četvrtak potvrdio da se nada susretu s ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj. Međutim, nije jasno kada i gdje bi se ti potencijalni sastanci mogli održati.

Više od 3,5 milijuna izbjeglica sada je pobjeglo iz Ukrajine, prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice objavljenim u utorak. Velika većina tih izbjeglica pobjegla je u zapadne susjede Ukrajine diljem Europe.
Poljska, koja graniči s Ukrajinom na zapadu, registrirala je više od 2 milijuna ukrajinskih izbjeglica koje su ušle u zemlju. Međutim, broj izbjeglica koji borave u Poljskoj je manji, a mnogi nastavljaju svoj put u druge zemlje.

Ranije ovog mjeseca, tijekom putovanja potpredsjednice Kamale Harris u Poljsku, Duda je osobno zamolio potpredsjednika da ubrza i pojednostavi postupke koji će Ukrajincima s obitelji u SAD-u omogućiti dolazak u zemlju. Također je upozorio Harris da su resursi njegove zemlje jako opterećeni priljevom izbjeglica, iako ih Poljska dočekuje raširenih ruku.

Bijela kuća kaže da je od 24. veljače SAD osigurao više od 123 milijuna dolara za pomoć zemljama susjednim Ukrajini i Europskoj uniji u rješavanju priljeva izbjeglica, uključujući 48 milijuna dolara u Poljskoj.

Tijekom konferencije za novinare u četvrtak, Biden je rekao novinarima kako ne misli da bi uvid iz prve ruke u izbjegličku krizu u Poljskoj nužno promijenio njegov odgovor.

“Ono što će učiniti (je) ojačat će moju predanost da se Sjedinjene Države pobrinu da budemo glavni dio posla s premještanjem svih tih ljudi, kao i humanitarne pomoći koja je potrebna kako unutar Ukrajine tako i izvan Ukrajine”, rekao je predsjednik.

Biden je naveo da je posjetio ratna područja, rekavši da razumije nevolju izbjeglica.

“Bio sam u izbjegličkim kampovima. Bio sam u ratnim zonama posljednjih 15 godina. I to je – to je razorno”, rekao je.

Biden je također rekao da priljev izbjeglica “nije nešto što bi Poljska, Rumunjska ili Njemačka trebale nositi same”.

“Ovo je međunarodna odgovornost. A Sjedinjene Države, kao … jedan od lidera u međunarodnoj zajednici, imaju obvezu biti angažirani – biti angažirani i učiniti sve što možemo da olakšamo patnju i bol nevinih žena i djeca, i muškarci, što se toga tiče, u cijeloj Ukrajini i oni koji su prešli granicu”, nastavio je Biden.

Putovanje u Poljsku također dolazi dva tjedna nakon što je SAD odbio prijedloge Poljske da olakša prijenos svojih borbenih zrakoplova MiG-29 u Ukrajinu.

SAD je odbacio prijedloge Poljske zbog straha da bi se SAD i NATO mogli shvatiti kao poduzimanje eskalacijskih koraka, što dodatno potiče sukob između saveza i Rusije — koja se odlučno protivi ambicijama Ukrajine da se pridruži NATO savezu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više puta je tražio više zrakoplova za invaziju, uputivši još jedan poziv čelnicima NATO-a u četvrtak.

Tijekom virtualnog obraćanja u četvrtak, Zelenski je od članica NATO-a zatražio “1% svih vaših aviona”, kasnije je dodao: “Imate tisuće borbenih zrakoplova, ali mi još nismo dobili nijedan.”

Unatoč molbi Zelenskog, visoki američki dužnosnik rekao je za CNN kasnije u četvrtak da se američki stav o pitanju borbenih zrakoplova nije promijenio.

Izvor/ CNN/ Press The White House/ Foto: U.S Air Force One

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI