AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden je Putina nazvao ‘koljačem’ nakon sastanka s izbjeglicama u Poljskoj

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden je Putina nazvao ‘koljačem’ nakon sastanka s izbjeglicama u Poljskoj

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden u subotu je nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina “mesarom” nakon posjeta izbjeglicama u Varšavi, u Poljskoj, u intenzivnoj kritici postupaka ruskog čelnika u Ukrajini zbog kojih su milijuni izbjeglica bježali u susjedne zemlje.

Tijekom posjeta, Bidena su novinari pitali na što ga je ugledavši ukrajinske izbjeglice na Stadion Narodowy natjeralo na razmišljanje dok se svakodnevno suočava s Putinom.

Biden je odgovorio: “On je mesar.”

Nakon što je u početku želio umanjiti osobno rivalstvo između sebe i Putina, Biden je pojačao svoju retoriku protiv Putina tijekom posljednjih 10 dana. Biden je prošlog tjedna Putina prvi put nazvao “ratnim zločincem”, a zatim ga je kasnije nazvao “diktatorom ubojicama, čistim nasilnikom koji vodi nemoralan rat protiv naroda Ukrajine”. On je također nazvao rusku invaziju na Ukrajinu “nehumanom”.

Američki State Department u srijedu je službeno objavio da su pripadnici ruskih oružanih snaga počinili ratne zločine u Ukrajini. Odluka o podnošenju službene optužbe označila je značajan korak američke vlade nakon što je nekoliko tjedana odbijala službeno reći da su napadi počinjeni na civile u Ukrajini ratni zločini. Ostaje za vidjeti, međutim, hoće li postojati ikakva odgovornost za optužene za izvršenje navodnih zločina, te hoće li i sam Putin biti prisiljen snositi bilo kakvu odgovornost.

Bidenovi posljednji komentari o Putinu došli su kada se usredotočio na izbjegličku krizu u Europi dok milijuni ljudi bježe iz svojih domova u Ukrajini. Predsjednik se susreo s kuharom Joséom Andrésom i drugim volonterima u Varšavi na mjestu za distribuciju hrane za Andrés’ World Center Kitchen, neprofitnu organizaciju koja je posvećena opskrbi obroka nakon katastrofa. Biden se sastao s nekima od volontera, nekima iz Europe, a nekima iz Sjedinjenih Država.

“Bog vas voli”, moglo se čuti kako im predsjednik govori i pita može li im pomoći.

Više od 3,5 milijuna izbjeglica sada je pobjeglo iz Ukrajine, prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice objavljenim u utorak. Velika većina tih izbjeglica pobjegla je u zapadne susjede Ukrajine diljem Europe.
Poljska, koja graniči s Ukrajinom na zapadu, registrirala je više od 2 milijuna ukrajinskih izbjeglica koje su ušle u zemlju, iako nisu sve izbjeglice koje su ušle u Poljsku tamo i dalje.

Tijekom kratke sesije pitanja i odgovora, Biden je ispričao kako je bio na ovakvim mjestima u svom životu, ali je rekao da je uvijek iznenađen “dubinom i snagom ljudskog duha”.

“To je nevjerojatno, to je nevjerojatno. Vidi svu tu malu djecu. Samo se želim zagrliti, samo želim reći hvala. Mislim, to te čini tako prokleto ponosnim”, rekao je.

Dodao je: “Svako od te djece je rekao nešto u smislu: ‘Pomoli se za mog tatu ili mog djeda ili mog brata koji se tamo bori. I sjećam se kako je kad imaš nekoga u ratnoj zoni. Svako jutro ustaneš i pitaš se. Samo se pitaš. I moliš se da ne dobiješ taj telefonski poziv.”

Čini se da je napredak ruske vojske zastao oko velikih ukrajinskih gradova kao što su Kijev i Harkov, a visoki ruski general kaže da je prva faza njihove invazije gotova s ​​fokusom na istočni dio Ukrajine. Rusija također nije uspjela postići zračnu nadmoć u Ukrajini i pretrpjela je velike gubitke u ljudstvu od početka invazije.

“Općenito, glavni zadaci prve faze operacije su dovršeni”, rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj, prvi zamjenik načelnika ruskog Glavnog stožera, na brifingu u petak. “Borbeni potencijal oružanih snaga Ukrajine značajno je smanjen, što nam je omogućilo, ponovno naglašavam, da glavne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja – oslobađanje Donbasa.”

Na pitanje o tome da Rusi mijenjaju svoju vojnu strategiju u Ukrajini, Biden je rekao: “Nisam siguran da jesu.”

Autor Kyle Blaine, CNN/ Foto: CNN

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI