AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden izražava “razočarenje” što ne može vidjeti humanitarnu krizu u Ukrajini iz prve ruke

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden izražava “razočarenje” što ne može vidjeti humanitarnu krizu u Ukrajini iz prve ruke

Američki predsjednik Joe Biden zahvalio je humanitarnim organizacijama u Poljskoj na slanju pomoći Ukrajini i pomoći izbjeglicama dok bi on trebao dobiti brifing o situaciji.

“Ovdje sam u Poljskoj kako bih iz prve ruke vidio humanitarnu krizu i, iskreno, dio mog razočaranja je što je ne mogu vidjeti iz prve ruke kao na drugim mjestima. Neće mi dopustiti”, rekao je.

“Razumljivo, pretpostavljam, prijeći granicu i pogledati što se događa u Ukrajini, ali nestrpljivo želim čuti od vas u humanitarnoj zajednici o tome što vidite, što radite i gdje mislite da mi trebamo krenuti”, dodao je.

Humanitarni odgovor ima “ogromne posljedice”, rekao je Biden, dodajući da Ukrajinci odmah trebaju vitalnu robu poput hrane, deke, novca i lijekova.

Bidenova administracija jučer je objavila da SAD daje više od milijardu dolara humanitarne pomoći Ukrajincima pogođenim ratom.

Nakon brifinga, Biden se sastatao s vojnicima iz 82. zračno-desantne divizije američke vojske koja je tamo stacionirana u sklopu NATO-ove zaštite istočnog boka saveza.

Iz Ukrajine je pobjeglo oko 3,6 milijuna izbjeglica, prema procjenama Ujedinjenih naroda, a većina ih je stigla u Poljsku.

“Patnja koja se sada događa je pred vašim pragom. Vi ste ti koji riskirate, u nekim slučajevima i svoje živote… a američki narod s ponosom podržava vaše napore”, rekao je američki predsjednik.

U UNICEF-ovoj izjavi dodaje se da je 4,3 milijuna djece raseljeno, što predstavlja više od polovice od procijenjenih 7,5 milijuna dječje populacije Ukrajine.

Ova brojka uključuje više od 1,8 milijuna djece koja su prešla u susjedne zemlje kao izbjeglice i 2,5 milijuna djece koja su također interno raseljena u Ukrajini, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se dodaje da je 78 djece ubijeno, a 105 djece ozlijeđeno u Ukrajini od početka invazije prije više od mjesec dana, prema Uredu visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR).

Međutim, ove brojke predstavljaju one koje je UN uspio potvrditi, a očekuje se da će stvarni broj biti veći, stoji u priopćenju.

“To je zapanjujuće”, rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder.. “Od početka rata prije mjesec dana, od svakog dječaka i djevojčice u zemlji, svaki drugi sada je morao napustiti svoje domove.”

To je situacija koju još nismo vidjeli, nije u živom sjećanju i gotovo je nemoguće nositi se s njom”, rekao je Elder.

Elder je rekao da UNICEF pokušava u zemlju uvesti deke, tablete za pročišćavanje vode, generatore, medicinske potrepštine i opstetričke komplete za majke koje rađaju.

“Osim ako rat ne prestane, osim ako ne prestanu neselektivni napadi, vidjet ćemo još djece otrgnute iz svojih domova i bombardiranja”, dodao je.

Biden putuje u glavni grad Varšavu na razgovore s Dudom.

Poljska se nada da će Bidenov posjet podcrtati sigurnosna jamstva koje su Sjedinjene Države već dale da će braniti “svaki pedalj” teritorija NATO-a. Varšava želi vidjeti još više američkih vojnika stacioniranih na istočnom krilu NATO-a.

Poljska će također vjerojatno pokrenuti ideju o međunarodnoj mirovnoj misiji koja uključuje vojnike stacionirane u Ukrajini, ideju koju je prvi predložio čelnik vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski tijekom putovanja u Kijev.

Na putu za Poljsku zrakoplovom Air Force One, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izvijestio je novinare. Upitan hoće li Rusija pokušati bombardirati konvoje koji prevoze zalihe u Ukrajinu preko kopna preko zemalja NATO-a, Sullivan je rekao: “Mi planiramo nepredviđene situacije za mogućnost da Rusija odluči udariti teritorij NATO-a u tom kontekstu ili u bilo kojem drugom kontekstu.

“Predsjednik je bio najjasniji koliko je to moguće u pogledu svoje apsolutne odlučnosti da odlučno odgovori, zajedno s ostalim članicama našeg saveza ako Rusija napadne NATO”, rekao je Sullivan.

Također je sugerirao da bi SAD i njihovi saveznici još uvijek mogli nametnuti nove mjere kako bi kaznili Rusiju za njezinu invaziju na Ukrajinu.

“Naravno, postoje dodatne mjere za zatezanje vijaka na sankcijama, a mi ćemo ih stalno preispitivati”, rekao je.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva “posebnom vojnom operacijom” razoružavanja susjeda. Kijev i njegovi zapadni saveznici to nazivaju ničim izazvanim agresijom i kažu da je pravi cilj Rusije bio zbaciti vladu koju ruski predsjednik Vladimir Putin smatra nelegitimnom državom.

Izvor/ CNN/ Foto: Press The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI