AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden će tijekom putovanja Europom posjetiti Poljsku, dom za 2 milijuna ukrajinskih izbjeglica

AMERIČKI PREDSJEDNIK Biden će tijekom putovanja Europom posjetiti Poljsku, dom za 2 milijuna ukrajinskih izbjeglica

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden svratit će u Poljsku tijekom svog posjeta Europi ovog tjedna usred hitnih razgovora s NATO-om i europskim saveznicima, objavila je Bijela kuća.

Biden će zadržati svoj početni plan putovanja otputujući u Bruxelles, Belgija, prije nego što u petak krene u Varšavu, u Poljskoj, rekla je u nedjelju navečer glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Poljska je izravno pogođena ukrajinsko-ruskim ratom, jer je primila više od dva milijuna od tri milijuna ukrajinskih izbjeglica. U Poljskoj se nalaze i američke trupe.

U Varšavi će se Biden sastati s predsjednikom Andrzejem Dudom kako bi razgovarali o tome kako SAD i njihovi saveznici mogu učiniti kako bi pomogli “humanitarnoj krizi i krizi ljudskih prava koju je stvorio neopravdani i ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine”, rekla je Psaki.

Poljska je u više navrata tražila od zemalja NATO-a da budu aktivnije u pomaganju Ukrajini protiv napadačkih ruskih snaga, čak je išla toliko daleko da je predložila plan SAD-u koji bi Ukrajini pružio borbene zrakoplove MiG preko NATO zračne baze. Pentagon je odbacio plan, rekavši da bi prijenos MiG-a predstavljao “visok rizik” u potencijalnoj eskalaciji ukrajinsko-ruskog rata na međunarodnoj razini.

Bidenovo putovanje Europom uključuje summit u četvrtak s čelnicima NATO-a, koji će nastojati upotrijebiti svoju savezničku snagu za jačanje međunarodne obrane i poslati poruku odvraćanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Summit će pokazati “potporu NATO-a Ukrajini, ali i našu spremnost da zaštitimo i obranimo sve NATO saveznike”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u nedjelju za CBS-ov “Face the Nation”.

Stoltenberg je dodao: “I slanjem te poruke sprječavamo eskalaciju sukoba do punopravnog rata između NATO-a i Rusije.”

Estonska premijerka Kaja Kallas na sličan je način opisala interese sastanka kao izgradnju zemalja istočnog bloka protiv Rusije.

“Moramo ojačati naš istočni bok NATO-a. Godinama razgovaramo o tome, ali sada je vrijeme za akciju”, rekao je Kallas za CNN “State of the Union”.

Dodala je: “Potrebne su nam još neke sposobnosti kako bismo se uzdržavali i obranili sustavima protuzračne obrane, što je ovdje svakako potrebno, ali i trupe koje su prisutne koje djeluju kao odvraćanje i ruskoj vojsci.”

Izvor/ Fox News/ Foto: Press The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI