Američki ministar pravosuđa William Barr optužuje korporacije da popuštaju Kini

Američki ministar pravosuđa William Barr optužuje korporacije da popuštaju Kini

Američki ministar pravosuđa William Barr u četvrtak je optužio hollywoodske tvrtke poput Disneya i tehnološke divove poput Googlea i Applea da popuštaju pred kineskim pritiskom.

„Korporacije poput Googlea, Microsofta, Yahooa i Applea su pokazale da su suviše voljne surađivati s kineskom Komunističkom partijom“, rekao je Barr.

Američki ministar smatra kako Hollywood stalno popušta pred Kinom i cenzurira svoje filmove kako bi umirio kineske vlasti.

„Mislim da bi se Waltu Disneyu slomilo srce kad bi vidio kako tvrtka koju je osnovao surađuje s današnjim diktaturama“, rekao je Barr u govoru u predsjedničkom muzeju Gerald R. Ford u Michiganu.

Barr smatra kako američke kompanije olako pristaju na kineske uvjete u zamjenu za pristup na njezino veliko tržište.

„Kineska Komunistička partija razmišlja u desetljećima i stoljećima, dok smo mi usredotočeni na izvještaje o prihodima idućeg kvartala“, rekao je šef američkog pravosuđa i dodao kako „su velike američke tvrtke dopustile da postanu pijuni kineskog utjecaja“ .

Američko-kineski odnosi proteklih su godina na najnižoj razini u nekoliko desetljeća. Dvije strane vode trgovinski rat, a SAD optužuje Kinu da je prikrivala razmjere epidemije koronavirusa, te kritizira gušenje prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, militarizaciju Južnog kineskog mora i tretman manjinskih Ujgura u pokrajini Xinjiang. (Hina)

Foto: The White House (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI