Be ready! Američki ministar obrane kaže da oružje stiže u Ukrajinu “u roku od nekoliko dana od odobrenja”

Be ready! Američki ministar obrane kaže da oružje stiže u Ukrajinu “u roku od nekoliko dana od odobrenja”

Američka sigurnosna pomoć pritječe u Ukrajinu “brže nego što bi većina ljudi ikad povjerovala da je zamislivo”, rekao je u četvrtak ministar obrane Lloyd Austin, dodajući da ponekad stiže u Ukrajinu u roku od nekoliko dana nakon što je dobila odobrenje.

“Četiri ili pet dana kasnije, nakon što je dano odobrenje, vidimo da se stvarna sposobnost počinje pokazivati”, rekao je Austin tijekom saslušanja o zahtjevu za proračun Ministarstva obrane pred Odborom za oružane snage Senata.

Austinovi komentari došli su kao odgovor na pitanja zastupnika u Odboru za oružane snage Senata. Senator GOP-a Roger Wicker pritisnuo je Austina zašto sve od 3 milijarde dolara u Kongresu za američko oružje Ukrajini tek treba dati.

“Iskoristili smo samo 900 milijuna dolara od toga — manje od trećine odobrenog iznosa. Zašto uprava nije osigurala pune 3 milijarde dolara?”

Austin je Wickeru rekao da su SAD Ukrajini pružile “one sposobnosti koje su relevantne i učinkovite u ovoj borbi”.

“Vidjeli ste da pružamo ogromnu količinu protuoklopnih, protuzračnih sposobnosti i komunikacijskih sposobnosti, kao i bespilotnih letjelica. I također im želimo pomoći na brojne druge načine”, rekao je.

Američko ministarstvo trgovine zabranilo je američki izvoz u 3 ruske zrakoplovne kompanije

Američko ministarstvo trgovine u četvrtak je blokiralo tri ruske zračne tvrtke da primaju izvezene dijelove iz SAD-a u prvom potezu odjela da kazni navodna kršenja kontrole izvoza nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Taj potez – koji se odnosi na ruskog vodećeg prijevoznika Aeroflot, zajedno sa zračnim prijevoznicima Azur Air i Utair – predstavlja pokušaj da se zračne tvrtke odvoje od globalnog gospodarstva.

To je uslijedilo nakon američkih sankcija objavljenih u srijedu protiv dviju najvećih ruskih banaka i odrasle djece ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok je američki predsjednik Joe Biden optužio Rusiju za ratne zločine u Ukrajini.

Takozvani privremeni nalozi Ministarstva trgovine, koji vrijede šest mjeseci i mogu se obnoviti, zapravo zabranjuju korištenje američkih dijelova za servisiranje zrakoplova, kao i ugovore o održavanju za avione koji podliježu izvoznim propisima SAD-a.

Kao rezultat naredbi, ruski zračni prijevoznici s vremenom “većinom neće biti u mogućnosti nastaviti letjeti ni na međunarodnom ni na domaćem terenu”, rekao je Matthew Axelrod, pomoćnik ministra trgovine za provedbu izvoza.

“Očito je teško nastaviti letjeti ako ne možete servisirati svoje zrakoplove”, rekao je Axelrod u četvrtak na brifingu za novinare, dodajući da će tri ruske zračne kompanije počiniti “neposredna” kršenja izvoznih kontrola leteći “zrakoplovom američkog porijekla” u Rusiju bez odobrenja za nastavak letenja tim zrakoplovima unutar Rusije bez odobrenja.

Napori Rusije da podupre rublju “iscrpit će” njezine ratne resurse, kaže dužnosnik američkog ministarstva financija

Ruski napori da podupre rublju na kraju će “iscrpjeti” njezine resurse za borbu protiv rata u Ukrajini, rekao je za CNN zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo.

“Radili smo s našim europskim saveznicima i partnerima kako bismo uveli niz razornih sankcija protiv ruskog gospodarstva i ono što su učinili zbog naših sankcija je da su uzeli novac koji zarađuju prodajom stvari u inozemstvu i tjeraju te izvoznike da uzmu taj novac i da ga vrate u Rusiju i kupuju rublje”, rekao je Adeyemo.

“Svaki put kada uzmu dolar ili euro i vrate ga u Rusiju i prisile svoje tvrtke da kupuju rublje, to iscrpljuje njihove resurse koje će morati boriti u ratu.”

Adeyemo nije želio izravno odgovoriti treba li Europa prestati kupovati plin od Rusije, rekavši da Europa ima “opredjeljenje da se ukloni iz ruske energije i da je to ono što su počeli činiti” pozivajući se na zabranu ruskog ugljena u srijedu.

Trezor je sada usredotočen na to da zaustavi izbjegavanje sankcija i progon “ruskih ratnih strojeva”, uključujući zrakoplovnu i vojnu industriju, dodao je Adeyemo.

“Ključna stvar za nas je osigurati da to učinimo na način koji više šteti ruskoj ekonomiji nego našoj ekonomiji”, rekao je.

Izvor/ CNN/ Foto: Pentagon

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI