Američki General Shepro iz Vojnog odbora NATO-a na proslavi Dana HV-a

Američki General Shepro iz Vojnog odbora NATO-a na proslavi Dana HV-a

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov sastali su se u Ministarstvu obrane sa zamjenikom predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a (Deputy Chairman of the NATO Military Committee – DCMC) general-pukovnikom Steven M. Sheprom u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. godine.

Izaslanstvo Vojnog odbora NATO-a predvođeno generalom Sheprom boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj povodom desete obljetnice Hrvatskog članstva u NATO savezu i 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske, priopćio je MORH.

Ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera Šundov s generalom Sheprom razgovarali su o doprinosu Republike Hrvatske u NATO savezu, desetoj godišnjici članstva Republike Hrvatske u NATO-u te o misijama, operacijama i vježbama u tijeku.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom zamjenika predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a: “Izuzetna mi je čast što ste danas s nama povodom 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske i u godini kada Republika Hrvatska obilježava deset godina članstva u NATO-u”, poručio je Krstičević naglasivši kako Republika Hrvatska daje značajan doprinos Savezu, što je potvrđeno i predanim angažmanom pripadnika Hrvatske vojske u operacijama, misijama i aktivnostima u inozemstvu, čime se potvrđuje jedinstvo i solidarnost Hrvatske sa saveznicima.

Također, ministar je istaknuo predanost Hrvatske povećanju izdvajanja za obranu i stavove Hrvatske o jačanju suradnje između NATO-a i EU, istaknuvši kako će očuvanje transatlantske veze, uz zalaganje za komplementarnost i kompatibilnost s NATO-om, biti u fokusu predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u idućoj godini.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov zahvalio je generalu Sheprou na posjetu uoči važnih datuma za Hrvatsku vojsku. Načelnik je istaknuo kako Hrvatska vojska obilježava deset godina članstva u NATO savezu održavanjem međunarodne vojne vježbe “Immediate Response 19”, kojom se testira razmještanje snaga u području odgovornosti Američkog zapovjedništva kopnenih snaga u Europi, potpora zemlje domaćina, vojna mobilnost te interoperabilnost sa snagama zemalja partnera, prije svega Američko-jadranske povelje (A-5).

DCMC Shepro čestitao je Hrvatskoj desetu obljetnicu članstva u NATO Savezu i 28. obljetnicu Hrvatske vojske: “NATO i Hrvatska prijatelji su već deset godina. Ovo je poseban posjet. Drago mi je biti u ovdje, u maloj zemlji koja se bori znatno iznad svoje kategorije. Ovo je važna godina u kojoj Republika Hrvatska obilježava desetu godišnjicu članstva u NATO savezu te sedamdeseta obljetnica postojanja NATO-a. Smatram značajnim što se Hrvatska priključila NATO-u u potrebi za stabilnosti i sigurnosti, a danas i sama doprinosi osiguranju mira i sigurnosti kao dio Saveza 29 zemalja. Hrvatska je vrlo aktivan partner i vrlo dobar prijatelj NATO-a”, poručio je general Shepro.

Nakon održanog sastanka, DCMC Shepro prisustvovao je svečanosti imenovanja “Trga Hrvatske vojske” i “Prilaza zbora narodne garde”, kao i otvaranju izložbenog prostora Hrvatske obrambene industrije te je nazočio svečanoj akademiji u Domu HV-a “Zvonimir”.

U sklopu posjeta izaslanstva Vojnog odbora NATO-a Republici Hrvatskoj, zamjenik predsjedavajućeg general-pukovnik Shepro posjetio je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” gdje ga je dočekao zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen. Tom je prilikom DCMC održao predavanje, ističući važnost NATO-a i kolektivne obrane te ulogu Vojnog odbora u Savezu, kojem su prisustvovali vojni predstavnik pri NATO i EU kontraadmiral Predrag Stipanović, čelnici ustrojstvenih cjelina HVU-a, polaznici 21. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, polaznici 27. naraštaja intergranske Zapovjedno stožerne škole “Blago Zadro” te polaznici 11. naraštaja Zapovjedno stožerne škole vojno strukovne izobrazbe u funkcionalnom području.

General Shepro u nedjelju, 26. svibnja 2019. sudjelovao je i u prigodnom programu Hrvatske vojske na Športsko-rekreacijskom centru “Jarun”, a u utorak, 28. svibnja 2019. posjetit će Razmjestivi komunikacijski modul (RKM, engl. Deployable Communications Module-DCM) te nazočiti svečanoj akademiji povodom Dana Hrvatske vojske u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, stoji u priopćenju MORH-a.

Foto: MORH / J. Kopi

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI