Američki državni tajnik povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici: “Dok smo u mislima sa vama na ovu godišnjicu, potvrđujemo svoju predanost radu na sprječavanju budućih zločina”

Američki državni tajnik povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici: “Dok smo u mislima sa vama na ovu godišnjicu, potvrđujemo svoju predanost radu na sprječavanju budućih zločina”

Američki državni tajnik Antony Blinken u povodu 26. godišnjice genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini izrazio je suosjećanje sa obiteljima onih koji su izgubili svoje najmilije i s onima koji neumorno traže pravdu u njihovo ime te da Sjedinjene Američke Države duboko cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom.

U izjavi koju je objavio State Department Blinken podsjeća kako se danas navršava 26 godina od monstruoznog genocida u Srebrenici.

“Američki narod pridružuje se narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i sjećanju na više od 8.000 ubijenih žrtava u Srebrenici 1995. godine”, napisao je Antony Blinken.

On je izrazio suosjećanje sa obiteljima onih koji su izgubili svoje najmilije i s onima koji neumorno traže pravdu u njihovo ime.

“Tragični događaji iz prošlosti podsjećaju nas na potrebu zajedničkog rada na boljoj budućnosti, koja uključuje sve građane u Bosni i Hercegovini koja je stabilna i prosperitetna”, rekao je.

Istaknuo je da Sjedinjene Američke Države duboko cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom i ostaju nepokolebljivi partner predan zajedničkom cilju demokratske i inkluzivne Bosne i Hercegovine na putu ka punoj euroatlantskoj integraciji.

“Dok smo u mislima sa vama na ovu godišnjicu, potvrđujemo svoju predanost radu na sprječavanju budućih zločina”, naveo je Američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Autor/ Totalno/ Foto: U.S. Department of the State/ REUTERS/Christian Hartmann

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI