Američki državni tajnik Pompeo: UN idući tjedan glasa o produženju embarga na oružje Iranu

Američki državni tajnik Pompeo: UN idući tjedan glasa o produženju embarga na oružje Iranu

Vijeće sigurnosti UN-a idućeg tjedna će glasati o američkom zahtjevu za produženjem međunarodnog embarga na oružje Iranu, kazao je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

Postojeći embargo na oružje Iranu ističe 18. listopada, sukladno Iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. s velikim silama, iz kojega je Donald Trump povukao SAD 2018.

Rezoluciju SAD-a treba podržati najmanje devet članica Vijeća sigurnosti, nakon čega bi Rusija i Kina bile prisiljene uložiti veto, ako žele spriječiti embargo Iranu.

Moskva i Peking signalizirali su da će upravo to učiniti, a neki diplomati nisu sigurni čak ni da Washington može osigurati devet glasova, piše Reuters.

“SAD će predložiti na Vijeću sigurnosti rezoluciju o produženju embarga na oružje Iranu”, kazao je Pompeo novinarima i dodao kako će SAD “osigurati da se embargo na oružje produži”.

Ako Washington ne uspije nametnuti embargo, zaprijetio je da će vratiti sve sankcije UN-a protiv Irana, sukladno sporazumu iz 2015.

Washington tvrdi da može pokrenuti vraćanje sankcija, budući da rezolucija Vijeća sigurnosti navodi da je SAD sudionik sporazuma s Iranom. (Hina)

Foto: Department of the State

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI