Američki državni tajnik Pompeo poziva svijet da se suprotstavi Kini: “sve zemlje koje drže do slobode i demokracije” da shvate kakvu prijetnju predstavlja Kineska komunistička partija

Američki državni tajnik Pompeo poziva svijet da se suprotstavi Kini: “sve zemlje koje drže do slobode i demokracije” da shvate kakvu prijetnju predstavlja Kineska komunistička partija

Šef američke diplomacije Mike Pompeo pozvao je u utorak svijet da se suprotstavi Kini, nakon razgovora u Londonu s predstavnicima britanske vlade, upozorivši na opasnost koju predstavlja Kineska komunistička partija.

“Smatramo da čitav svijet treba surađivati kako bi se osiguralo da se sve zemlje, uključivo i Kina, ponašaju na način koji bi bio u skladu s međunarodnim poretkom”, rekao je Mike Pompeo na konferenciji za novinare sa svojim britanskim kolegom Dominicom Raabom.

Pozdravljajući “otvorene” razgovore s britanskim dužnosnicima, Pompeo je pozvao “sve zemlje koje drže do slobode i demokracije” da shvate kakvu prijetnju predstavlja Kineska komunistička partija.

Posljednjih mjeseci, Velika Britanija se približava stajalištu Washingtona, koji je u otvorenom sukobu s Kinom, te je čak promijenila odluku oko kineskog Huaweija, a Pompeo je zanijekao da je Washington napravio pritisak na London u tom smislu.

“Ta je odluka donesena ne zato što su Sjedinjene Države rekle da je to dobra odluka, već zato što su čelnici, ovdje u Velikoj Britaniji, zaključili da je dobra stvar za britanske građane donijeti takvu odluku”, rekao je.

London je prije tjedan dana naredio da se oprema kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija potpuno ukloni iz britanske 5G mreže do 2027.

Poništivši odluku iz siječnja prema kojoj udio opreme Huaweija za britansku 5G mrežu, izuzevši temeljnu telekomunikacijsku infrastrukturu, smije iznositi do 35 posto, Johnson je zabranio britanskim telekom operaterima da do kraja godine kupuju opremu Huaweija i dao im rok od sedam godina da se riješe već ugrađene opreme.

“Informacije koje prolaze tom mrežom kineskog podrijetla završit će sigurno u rukama Kineske komunističke partije”, ranije je rekao Pompeo.

Državni tajnik Pompeo oko podneva je došao u Downing Street, bez maske, koju nije imao ni britanski premijer Boris Johnson. Međutim, sjedili su na udaljenosti većoj od metra.

“Fizička distanca ne znači diplomatsku ili političku distancu”, našalio se Johnson.

Na dnevnom redu njihovih razgovora bili su i budući trgovinski sporazum nakon brexita, kao i situacija u Hong Kongu.

Velika Britanija izazvala je ljutnju u Kini ponudivši olakšano dobivanje britanskog državljanstva za gotovo tri milijuna stanovnika Hong Konga, kao dogovor na kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo toj bivšoj britanskoj koloniji prošli mjesec.

Britanci su potom u ponedjeljak suspendirali sporazum o izručenju s Hong Kongom.

Raab je u ponedjeljak u parlamentu kazao da će sporazum biti suspendiran odmah te da će se na Hong Kong također proširiti i embargo na naoružanje.

Izvor/ Hina/ Foto: Department of State

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI