Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio Italiju na utjecaj Kine

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio Italiju na utjecaj Kine

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u srijedu u posjetu Italiji da je zabrinut zbog kineskih planova širenja gospodarskog utjecaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju 5G.

SAD je više puta pozivao Italiju, sjedište nekoliko većih američkih vojnih baza, da ne produbljuje odnose s Kinom. Pompeo je rekao da je ponovio taj poziv na sastancima s Luigijem Di Maiom, šefom talijanske diplomacije.

“Ministar vanjskih poslova i ja dugo smo razgovarali o zabrinutosti SAD-a zbog toga što Komunistička partija Kine nastoji povećati svoju gospodarsku prisutnost u Italiji radi vlastitih strateških interesa”, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za medije.

“SAD je također pozvao talijansku vladu da pozorno razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine”, dodao je Pompeo.

Di Maio je rekao da je Italija u potpunosti predana svojim zapadnim partnerima i da je razumjela američku poziciju.

“Kada je u pitanju 5G, rekao sam državnom tajniku Mikeu Pompeu da smo vrlo svjesni zabrinutosti našeg američkog saveznika i da u potpunosti shvaćamo odgovornost s kojom se suočava svaka zemlja kada se bavi sigurnošću”, rekao je talijanski ministar.

Italija je prošle godine uznemirila Washington kada se pridružila kineskom međunarodnom infrastrukturnom projektu, inicijativi Pojas i put. No dosad je malo profitirala od te inicijative. (Hina)

Foto: U.S. Department of the State

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI