Američki državni tajnik Blinken: Slike mrtvih Ukrajinaca u Buči “udarac u želudac”

Američki državni tajnik Blinken: Slike mrtvih Ukrajinaca u Buči “udarac u želudac”

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju da će State Department pomoći u dokumentiranju svih zločina koje je ruska vojska počinila nad ukrajinskim civilima, nakon novih fotografija AFP-a iz grada Buča sjeverozapadno od Kijeva na kojima su tijela najmanje 20 civila pronađena kako leže razbacana po ulici.

“Ne možete ne vidjeti ove slike kao udarac u želudac”, rekao je Blinken u nedjelju za “State of the Union”.

“Od agresije smo izašli i rekli da vjerujemo da su ruske snage počinile ratne zločine i radimo na tome da to dokumentiramo, da informacije koje imamo dajemo relevantnim uputama i organizacijama koje će sve ovo zajedno. I za to mora postojati odgovornost”, rekao je.

Prošlog mjeseca, američki State Department službeno je optužio ruske snage za ratne zločine u Ukrajini. Upitan u nedjelju jesu li ruske trupe počinile genocid, Blinken je rekao: “Teško ćemo pogledati i dokumentirati sve što vidimo, sve to spojiti, pobrinuti se da relevantne institucije i organizacije koje se bave tim, uključujući State Department, imaju sve moraju procijeniti što se točno dogodilo u Ukrajini, tko je odgovoran i što to znači.”

“Mislim da je najvažnije da ne možemo otupjeti na ovo, ne možemo to normalizirati”, dodao je Blinken. “Ovo je stvarnost koja se događa svaki dan sve dok traje brutalnost Rusije prema Ukrajini. Zato tome treba doći kraj.”

Blinken je odbio potvrditi da SAD pomažu u olakšavanju prijenosa tenkova iz sovjetske ere u Ukrajinu, što je bio jedan od sustava naoružanja koje je tražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

No, Blinken je rekao da SAD i zemlje NATO-a pomažu Ukrajini nabaviti oružje koje joj je potrebno, dodajući da će uskoro u Ukrajini biti 10 protutenkovskih sustava za svaki ruski tenk koji se nalazi na ukrajinskom teritoriju.

“Sukupno gledano, ono što pokušavamo učiniti je osigurati da Ukrajinci imaju sustave koji im trebaju da mogu koristiti i da ih mogu koristiti odmah”, rekao je Blinken.

Upitan o izgledima da Ukrajina zadrži neutralnost između Zapada i Rusije kao dio dogovorenog okončanja rata, Blinken je rekao da će Bidenova administracija podržati ono što Ukrajinci žele zadržati svoj suverenitet.

“Kada je riječ o budućnosti, mi i saveznici i partneri želimo se pobrinuti da učinimo sve što možemo kako bismo osigurali da se ovo više ne ponovi i da Ukrajina ima sredstva za obranu, da odvrati daljnju rusku agresiju, ” On je rekao. “Tako da ćemo razmotriti sve što možemo učiniti potvrdom takvog ishoda.”

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI