AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK Blinken kaže da Rusija planira proizvesti opravdanje za invaziju: “Ja sam danas ovdje ne da započnem rat, već da ga spriječim”

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK Blinken kaže da Rusija planira proizvesti opravdanje za invaziju: “Ja sam danas ovdje ne da započnem rat, već da ga spriječim”

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da Rusija postavlja temelje za opravdanje početka rata i priprema za pokretanje napada na Ukrajinu u narednim danima, pozvavši Moskvu da promijeni kurs na napetom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak.

Blinken je promijenio svoje planove putovanja kako bi mogao govoriti na sastanku UN-a u četvrtak, na kojem je najviši američki diplomat rekao da detaljno opisuje američke obavještajne podatke o pokušajima Rusije da izmisli izgovor za invaziju u pokušaju da “utječe na Rusiju da napusti put rata i izabere drugačiji put dok još ima vremena.”

“Ja sam danas ovdje ne da započnem rat, već da ga spriječim”, rekao je Blinken.

Sjedinjene Države kažu da dokazi na ukrajinskoj granici pokazuju da se Rusija “kreće prema neposrednoj invaziji” i da ne povlači vojnike, unatoč tvrdnjama Moskve. Komentari Blinkena i drugih najviših američkih dužnosnika u četvrtak — uključujući tupo upozorenje predsjednika Joea Bidena da vjeruje da će se napad dogoditi “u narednih nekoliko dana” — označili su još veći osjećaj hitnosti Bidenove administracije da ruske akcije ukazuju na Kremlj je išao naprijed s planovima za rat.

“Svaka indikacija koju imamo je da su spremni ući u Ukrajinu, napasti Ukrajinu”, rekao je Biden novinarima napuštajući Bijelu kuću u četvrtak.

U svom obraćanju Vijeću sigurnosti Blinken je iznio nekoliko koraka za koje SAD očekuje da će Rusija poduzeti idućih dana u pokušaju da opravda vojnu akciju u Ukrajini. Rekao je da će Moskva vjerojatno pokušati stvoriti izgovor za rat, koji bi mogao biti izmišljeno terorističko bombardiranje unutar Rusije, izmišljeno otkriće masovne grobnice ili inscenirani napad dronom.

“Rusija bi mogla opisati ovaj događaj kao etničko čišćenje ili genocid, ismijavajući koncept koji mi u ovoj dvorani ne shvaćamo olako”, rekao je Blinken.

Blinken je rekao da će najviši ruski dužnosnici vjerojatno održati hitne sastanke prije napada koji bi uključivao ruske bombe diljem Ukrajine i kibernetičke napade. Blinken je rekao da SAD vjeruje da je Moskva već odabrala ciljeve na koje će ruski tenkovi i trupe napredovati, uključujući glavni grad Ukrajine Kijev.

Blinken je priznao “da su neki doveli u pitanje naše informacije”, kimnuvši prijašnjim problemima s američkim obavještajnim službama uoči rata u Iraku. No, rekao je da će SAD odahnuti ako se pokažu da su njegova predviđanja netočna i da Rusija promijeni smjer.

“Informacije koje sam ovdje iznio potvrđene su onim što smo mjesecima vidjeli kako se odvija pred našim očima”, rekao je Blinken. “Zapamtite da, iako je Rusija u više navrata naša upozorenja smatrala melodramom i besmislicom, ona neprestano skuplja više od 100.000 vojnika na ukrajinskim granicama.”

SAD protjerivanje diplomata Rusije naziva eskalacijskim potezom

Kako su napetosti nastavile rasti, State Department je u četvrtak rekao da je Rusija bez ikakvog opravdanja protjerala drugog najvišeg diplomata iz američkog veleposlanstva u Moskvi, što Bidenova administracija smatra eskalacijskim potezom.

Gorman je otišao iz Moskve prošlog tjedna, prema visokom dužnosniku State Departmenta. Moskva ga je protjerala početkom ove godine i dobila dva tjedna za odlazak.

“Postupci Rusije protiv našeg zamjenika šefa misije, koji je bio ključni član vodstvenog tima veleposlanstva, nisu bili ničim izazvani”, rekla je zamjenica glavnog tajnika Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima na zrakoplovu Air Force One. “Sada je više nego ikad ključno da naše zemlje imaju potrebno diplomatsko osoblje kako bi se olakšala komunikacija između naših vlada.” obraćajući se UN-u jer “ovo je ključni trenutak.”

“Dokazi na terenu su da se Rusija kreće prema neposrednoj invaziji”, rekla je. “Naš cilj je prenijeti težinu situacije”, dodala je.

SAD su u četvrtak od Rusije primile odgovor na pisane prijedloge koje su SAD podnijele Rusiji prije tri tjedna, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da će Moskva poslati svoj odgovor SAD-u o sigurnosnim jamstvima, te da će Moskva također objaviti pismo.

Američki ministar obrane Lloyd Austin u četvrtak je također rekao da američka vlada ne vidi bilo kakvu vrstu povlačenja ruskih vojnika s ukrajinske granice, umjesto da vidi kako Rusija povećava svoje sposobnosti i trupe “čak ni u posljednjih nekoliko dana”.

Tijekom tiskovne konferencije u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, Austin je rekao da SAD vidi kako Rusija pomiče neke trupe bliže granici, “ulijeće više borbenih i potpornih zrakoplova”, “izoštrava svoju spremnost u Crnom moru”, pa čak i “popunjava svoje zalihe krvi.”

„I ja sam ne tako davno bio vojnik i iz prve ruke znam da takve stvari ne radiš bez razloga, a sigurno ih ne radiš ako se spremaš spakirati i otići kući, tako da ćemo mi i naši saveznici ostati na oprezu”, rekao je u četvrtak.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije u četvrtak kako su saveznici u NATO-u zabrinuti što Rusija pokušava “iscenirati izgovor” za oružani napad na Ukrajinu.

Dodao je da je NATO promatrao “operacije pod lažnom zastavom” u Ukrajini od strane ruskih obavještajnih časnika kako bi “pružio izgovor za invaziju Ukrajine”.

“Ne znamo što će se dogoditi, ali ono što znamo jest da je Rusija prikupila najveću snagu koju smo desetljećima vidjeli u Ukrajini i oko nje”, rekao je Stoltenberg.

Usred napetosti između Rusije i Zapada, američki, NATO i europski dužnosnici planiraju se okupiti u Münchenu na godišnjoj konferenciji za rješavanje globalnih sigurnosnih pitanja. Rusija ne planira prisustvovati.

Potpredsjednica Kamala Harris predvodi američku delegaciju u kojoj je i Blinken na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, a tijekom putovanja planira se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Stoltenbergom.

Austin je također putovao ovog tjedna, sastao se s drugim ministrima obrane NATO-a kako bi razgovarali o jačanju ruske vojske, prije nego što se uputi u Poljsku i Litvu kako bi se sastao s čelnicima zemlje i američkim vojnicima.

CNN-ovi Jennifer Hansler, Michael Conte i Christian Sierra dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: Department of the State

https://www.cnn.com/2022/02/17/politics/us-russia-ukraine-thursday/index.html

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI