Američki državni tajnik Blinken: “Indija mora donijeti vlastite odluke o tome kako će pristupiti” ruskom ratu u Ukrajini

Američki državni tajnik Blinken: “Indija mora donijeti vlastite odluke o tome kako će pristupiti” ruskom ratu u Ukrajini

Stojeći uz bok indijskim ministrima vanjskih poslova i obrane u ponedjeljak, američki državni tajnik Antony Blinken uputio je naglašenu poruku o podršci Ukrajini.

Blinken je istaknuo da će Sjedinjene Države nastaviti pozivati ​​nacije da podrže Kijev, “baš kao što pozivamo sve nacije da osude sve brutalnije postupke Moskve”.

U izjavi na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka između SAD-a i Indije 2+2 u Washingtonu, Blinken je rekao: “Ruski rat protiv Ukrajine je napad na ukrajinski narod. To je također napad na taj poredak utemeljen na pravilima kojeg se oboje pridržavamo i kojeg branimo.”

Sjedinjene Države, rekao je Blinken, “nastavit će povećavati našu potporu vladi i narodu Ukrajine i pozivati ​​druge nacije da učine isto, kao što pozivamo sve nacije da osude sve brutalnije postupke Moskve”.

Blinken je izjavio da je ruski rat “u potpunoj suprotnosti s vizijom koju Sjedinjene Države i Indija dijele za slobodni i otvoreni Indo-Pacifik” i istaknuo da akcije Moskve imaju posljedice širom svijeta.

Indija je nastavila kupovati rusku naftu nakon rata u Ukrajini, a prošlog je tjedna bila suzdržana u glasovanju za uklanjanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Američki državni tajnik također je u ponedjeljak rekao da “Indija mora donijeti vlastite odluke o tome kako će pristupiti” ruskom ratu u Ukrajini i da SAD vjeruje da je “važno da sve zemlje, posebno one s utjecajem, pritisnu Putina da okonča rat.”

“Mi, kao opći prijedlog, konzultiramo se sa svim našim saveznicima i partnerima o posljedicama Putinovog rata, zločinima počinjenim nad narodom Ukrajine”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon američko-indijskog ministarskog sastanka 2+2 .

Blinken je rekao da je važno da “demokracije stoje zajedno i govore jednim glasom kako bi obranile vrijednosti koje dijelimo – a mi duboko dijelimo vrijednosti slobode, otvorenosti, neovisnosti, suvereniteta i te vrijednosti moraju biti svugdje primjenjive.”

Visoki američki diplomat je istaknuo da su se “odnosi Indije s Rusijom razvijali desetljećima, u vrijeme kada Sjedinjene Države nisu mogle biti partner Indiji”, ali “vremena su se promijenila” i SAD je “sposoban i spreman biti partnera po izboru s Indijom.”

“Također bih istaknuo da Indija pruža značajnu humanitarnu pomoć građanima Ukrajine, posebice lijekove koji su vrlo potrebni i za kojima postoji stvarna potražnja”, dodao je.

Indijski ministar vanjskih poslova S. Jaishankar rekao je da je Indija “protiv sukoba” i “za dijalog i diplomaciju” i “hitni prekid nasilja”.

“Spremni smo na bilo koji način doprinijeti ovim ciljevima”, rekao je.

Blinken je rekao da “kada je riječ o kupovini nafte, sankcijama, itd., samo bih napomenuo da postoje ograničenja za kupnju energije. Naravno, potičemo zemlje da ne kupuju dodatne zalihe energije iz Rusije.”

“Svaka je zemlja različito smještena, ima različite potrebe, zahtjeve, ali tražimo od saveznika i partnera da ne povećavaju kupnju ruske energije”, rekao je Blinken.

Što se tiče nafte, Jaishankar je rekao da bi svijet trebao gledati u Europu, sugerirajući da Europa kupuje više ruske nafte nego Indija.

Blinken je rekao da su predsjednik Joe Biden i indijski premijer Narendra Modi “imali vrlo topao i produktivan razgovor”, a “o Rusiji i Ukrajini razgovarali su o načinima ublažavanja dubokog utjecaja koji to ima na globalne zalihe hrane i cijene, tržišta roba i radeći zajedno kako bismo to postigli.”

U međuvremenu, ministar obrane Lloyd Austin, koji je također nazočio događaju, govorio je o važnosti da SAD i Indija ostanu u skladu.

“Kako se strateške prijetnje približavaju, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu, važnije je nego ikad da” SAD i Indija “stanu zajedno u obrani naših zajedničkih vrijednosti i očuvanju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima”, rekao je Austin.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Izvor/ (Jonathan Ernst/Pool via AP)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI