Američki državni tajnik Pompeo: SAD i EU moraju se zajedno suprotstaviti Kini

Američki državni tajnik Pompeo: SAD i EU moraju se zajedno suprotstaviti Kini

SAD-u i Europskoj uniji potrebno je zajedničko razumijevanje Kine kako bi joj se oduprli, kazao je u četvrtak američki državni tajnik Mike Pompeo nazvavši Kinu prijetnjom te ju je optužio da krade europsko intelektualno vlasništvo kako bi razvila svoju ekonomiju.

Pompeo je kazao da je prihvatio prijedlog šefa europske diplomacije Josepa Borella, koji je ovoga mjeseca predložio kreiranje formalnog američko-europskog dijaloga o Kini.

Pompeo će ubrzo putovati u Europu, gdje će organizirati prvu sesiju.

“Na djelu je transatlantsko buđenje prema istini o onome što se dogodilo”, kazao je Pompeo u video obraćanju.

“Nije riječ o SAD-u koji se suprotstavlja Kini, već o svijetu koji se suprotstavlja Kini”, kazao je.

Bruxelles je, kao i Washington, zabrinut zbog kineskih predatorskih trgovačkih praksi, no EU nastoji ići srednjim putem između Kine i SAD-a.

Predstavnici EU-a, najvećeg svjetskog trgovinskog bloka, razgovarali su s kineskim vodstvom u ponedjeljak i na Peking gleda kao partnera u borbi protiv klimatskih promjena i kao gospodarskog suparnika.

Pompeo kaže da EU treba djelovati protiv Kine, koju je optužio za krađu europskog intelektualnog vlasništva i kršenje pravila trgovanja, kako bi se zaštitile ekonomije europskih zemalja, a ne kako bi udovoljio SAD-u.

“Oni imaju pristup našim tržištima kapitala kakav mi nemamo kod njih”, kazao je Pompeo.

Pompeo je kazao da će se u sklopu američko-europskog dijaloga dijeliti informacije o Kini.

Kazao je da se nada, iako će postojati različita mišljenja u odboru, da će taj format biti “katalizator za djelovanje”.  (Hina)

Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI