Američka veleposlanica pri UN-u: Rusija će osjetiti više posljedica ako u Ukrajini upotrijebi kemijsko oružje

Američka veleposlanica pri UN-u: Rusija će osjetiti više posljedica ako u Ukrajini upotrijebi kemijsko oružje

Rusija će se suočiti s dodatnim posljedicama od SAD-a ako upotrijebi kemijsko oružje u svojoj invaziji na Ukrajinu, izjavila je u nedjelju američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

“Ono što vidimo da se događa je, opet, ovo je pokušaj lažne zastave od strane Rusa. Napreduju ono što bi možda namjeravali učiniti. Već smo vidjeli da se to događa. Oni su ti koji su koristili kemijsko oružje… I zabrinuti smo da bi oni mogli upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini”, rekla je za CNN za “State of the Union”.

“Bili smo jasni ako eskaliraju na ovu razinu, mi ćemo reagirati agresivno na ono što rade. Vidjeli ste dosadašnje posljedice naših akcija protiv Rusije i Putina, i oni osjećaju te posljedice. I više će se osjećati ako donesu ovu nesretnu odluku o upotrebi kemijskog oružja”, dodala je.

SAD i NATO savjetovali su da Rusija može upotrijebiti kemijsko oružje ili stvoriti operaciju “lažnu zastavu” kada se ono koristi u napadu na Ukrajinu. Ranije ovog mjeseca, američki predsjednik Joe Biden također je upozorio Rusiju “da će platiti veliku cijenu ako koristi kemikalije”.

SAD je ranije otkrio da je ruska vlada upotrijebila kemijsko oružje u trovanju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog 2020. i 2018. protiv Sergeja i Julije Skripal u Engleskoj. Obje odluke dovele su do sankcija prema Zakonu o kontroli kemijskog i biološkog oružja i eliminaciji ratovanja, koji zahtijeva od predsjednika da uvede ekonomske i diplomatske sankcije ako se utvrdi da je zemlja upotrijebila kemijsko oružje.

SAD je također rekao da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad, čiji režim podržava Rusija, upotrijebio kemijsko oružje na svoj narod desetke puta tijekom tamošnjeg rata.

Izvor/ CNN/ Foto: UN/ AP Photo/Mary Altaffer)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI