Američka veleposlanica pri UN-u kaže da je Rusija upotrijebila zabranjeno oružje, ali Biden prestaje optuživati Putina za ratne zločine

Američka veleposlanica pri UN-u kaže da je Rusija upotrijebila zabranjeno oružje, ali Biden prestaje optuživati Putina za ratne zločine

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield pozvala je druge države članice Ujedinjenih naroda da Rusiju smatraju odgovornom za invaziju na Ukrajinu u izjavi na izvanrednoj izvanrednoj sjednici Opće skupštine UN-a o Ukrajini, za koju je istaknula da je prva takva sjednica u 40 godina.

Thomas-Greenfield je rekao da ruske snage uništavaju infrastrukturu vitalnu za ukrajinski narod, a čini se da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pojačati invaziju.

“Vidjeli smo video snimke ruskih snaga kako u Ukrajinu pomiču iznimno smrtonosno oružje, kojoj nije mjesto na bojnom polju. To uključuje kasetno streljivo i vakuumske bombe – koje su zabranjene Ženevskom konvencijom. Vidjeli smo smrtonosni konvoj dug 40 milja juriša prema Kijevu. Predsjednik Putin nastavlja eskalirati – stavljajući ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti, prijeteći invazijom na Finsku i Švedsku. Na svakom koraku, Rusija je izdala Ujedinjene narode. Ruski postupci protive se svemu za što se ovo tijelo zalaže”, rekla je.

Neka pozadina: Ruski termobarični višecevni bacač raketa uočio je tim CNN-a južno od Belgoroda, Rusija, u blizini ukrajinske granice u subotu rano poslijepodne. Ponekad se nazivaju “vakuum bombama” jer usisavaju kisik iz okolnog zraka i stvaraju snažnu eksploziju i veliki tlačni val koji može imati ogromne destruktivne učinke. Nema dokaza da je u sukobu u Ukrajini korišteno termobarično oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na dodatnu pomoć u suzbijanju ruskog napada dok se ruski vojni konvoj od 40 milja nastavlja približavati Kijevu.

Što je Biden rekao: Američki predsjednik Joe Biden ranije je danas upitan vjeruje li da Rusija čini ratne zločine, na što je odgovorio: “Mi to vrlo pažljivo pratimo. Prerano je to reći.”

Thomas-Greenfield je u svom obraćanju također pohvalila ruske građane koji prosvjeduju protiv rata i pozvala ruske vojnike da odlože oružje, stavljajući krivnju za rat isključivo na Putinove noge.

“Istina je da je ovaj rat bio izbor jednog čovjeka i samo jednog čovjeka: predsjednika Putina. To je bio njegov izbor da natjera stotine tisuća ljudi da svoje živote trpaju u ruksake i pobjegnu iz zemlje. Da šalju novorođenčad u improvizirana skloništa za bombe.” Natjerati djecu oboljelu od raka da se gomilaju u bolničkim podrumima, prekidajući njihovo liječenje, u biti ih osuđujući na smrt. To su bili izbori predsjednika Putina. Sada je vrijeme da donesemo svoje”, rekla je.

Izrezana kamera iz UN-a pokazala je ruskog veleposlanika kako sluša preko slušalica.

Zaključila je ohrabrujući države članice da glasaju za odobrenje rezolucije u kojoj se kritizira Rusija zbog invazije na Ukrajinu.

CNN-ova Kristina Sgueglia doprinijela je ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: US. Embassy

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI