AMERIČKA STRATEGIJA Što je Biden rekao o slanju američkih vojnika u Ukrajinu?

AMERIČKA STRATEGIJA Što je Biden rekao o slanju američkih vojnika u Ukrajinu?

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden upozorio je Amerikance da će morati platiti cijenu za invaziju Rusije na Ukrajinu.

Cijene plina će vjerojatno rasti.

Svjetski poredak nakon Drugoga svjetskog rata koji je održao relativni mir u Europi je ugrožen.

Ali Biden je također bio vrlo jasan u još jednoj točki: američke trupe neće biti poslane u Ukrajinu da sudjeluju u sukobu.

Kako je u četvrtak najavio nove sankcije Rusiji, Biden je rekao: “Naše snage nisu i neće biti uključene u sukob.”

Dodao je: “Naše snage ne idu u Europu kako bi se borile u Ukrajini, već kako bi obranile naše NATO saveznike i uvjerile te saveznike na istoku.”

Kada je u utorak najavio prvu tranšu sankcija protiv Rusije zbog početka invazije, Biden se na sličan način jako potrudio da jasno stavi do znanja da SAD nije agresivan prema Rusiji.

“Da budem jasan: ovo su potpuno obrambeni potezi s naše strane. Nemamo se namjeru boriti protiv Rusije”, rekao je Biden.

Ranije u veljači, Biden je za NBC News rekao da neće razmatrati nijedan scenarij koji uključuje slanje američkih vojnika da evakuiraju Amerikance u Ukrajinu.

“Nema. To je svjetski rat kada Amerikanci i Rusija počnu pucati jedni na druge”, rekao je.

Iako Bidenovo pojašnjenje da američke trupe neće biti ofenzivno uključene može pomoći u izbjegavanju sukoba između SAD-a i Rusije, kritičari su istaknuli da je također ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jasno dalo do znanja da će se njegove snage suočiti s manje prepreka u svojoj invaziji.

“Biden je razvodnio naš najvažniji izvor utjecaja u ovoj krizi”, rekao je ranije ovog mjeseca za New York Times Ian Brzezinski, bivši dužnosnik Pentagona u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha.

Američke trupe nalaze se u zemljama koje graniče s Ukrajinom

Glavni element Putinove invazije je njegov strah da bi Ukrajina mogla postati dio Sjevernoatlantskog saveza ili NATO-a, koji je formiran nakon Drugog svjetskog rata kako bi obuzdao Sovjetski Savez, a proširio se posljednjih desetljeća na zemlje bivšeg sovjetskog bloka.

Ukrajina graniči sa zemljama članicama NATO-a Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom. Ako bi Rusija zaprijetila jednoj od tih zemalja, SAD bi prema sporazumu morale braniti ih.

“Međutim, želimo poslati nepogrešivu poruku da će Sjedinjene Države, zajedno s našim saveznicima, braniti svaki pedalj teritorija NATO-a i pridržavati se obveza koje smo dali NATO-u”, rekao je Biden u utorak.

Nešto slično je rekao prošlog tjedna, u komentarima iz Bijele kuće, ali je jasno dodao: “Također nećemo slati vojnike da se bore u Ukrajini, ali ćemo nastaviti podržavati ukrajinski narod.”

Premještanje trupa unutar zemalja NATO-a

Dok je Biden obećao da neće slati američke trupe u Ukrajinu, SAD je posljednjih tjedana poslao dodatne trupe i borbene zrakoplove u istočnoeuropske zemlje, uključujući Poljsku i Rumunjsku, a u četvrtak je najavio raspoređivanje dodatnih 7.000 vojnika u Njemačku.

Nakon ruske invazije i napada na Ukrajinu, CNN izvještava da Bidenova administracija razmatra premještanje više američkih snaga koje su već u Europi u zemlje dalje na istoku zbog ogromne ruske vatrene moći koja je tako bliska saveznicima, rekao je američki dužnosnik upoznat s tim.

“Danas smo aktivirali obrambeni stav NATO-a koji našim vojnim zapovjednicima daje više ovlasti za premještanje snaga i raspoređivanje snaga kada je to potrebno, a naravno to mogu biti i elementi odgovornih snaga NATO-a”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak. “Spremni smo, prilagođavamo svoje držanje, ali ono što radimo je obrambeno, odmjereno i ne tražimo konfrontaciju. Želimo spriječiti sukob.”

Protivljenje velikom angažmanu SAD-a

Amerikanci su oprezni od američke intervencije u sukobu između Rusije i Ukrajine, pokazuju ankete provedene uoči ruske invazije.

U anketi AP-NORC, provedenoj prošlog petka do ovog ponedjeljka, samo 26% Amerikanaca vjeruje da bi SAD trebale igrati glavnu ulogu u situaciji između Rusije i Ukrajine. Otprilike polovica, 52%, reklo je da bi trebao igrati sporednu ulogu, a još 20% da ne bi trebao igrati nikakvu ulogu.

Jedna trećina demokrata (32%) i 22% republikanaca željeli su da SAD igraju glavnu ulogu. Neovisni će najvjerojatnije reći da SAD ne bi trebao igrati nikakvu ulogu; 32% se tako osjeća, u usporedbi s 22% među republikancima i 14% među demokratima.

U svjetlu ankete, Biden i američki dužnosnici morali bi biti vrlo oprezni kako bi angažirali javnost prije nego što promijene stav administracije o predanosti američkih trupa.

CNN-ove Barbara Starr i Ariel Edwards-Levy pridonijele su ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI