AMERI BEZ BRIGA? Biden se obvezuje koristiti ‘svaki alat koji je na raspolaganju’ za ograničavanje poskupljenja plina nakon uvođenja novih sankcija Rusiji

AMERI BEZ BRIGA? Biden se obvezuje koristiti ‘svaki alat koji je na raspolaganju’ za ograničavanje poskupljenja plina nakon uvođenja novih sankcija Rusiji

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden u utorak je obećao da njegova administracija koristi “svaki alat koji nam je na raspolaganju” kako bi ograničila učinak sankcija koje je najavio protiv Rusije na cijene plina u SAD-u, priznajući da će Amerikanci vjerojatno vidjeti porast cijena na pumpi u narednim mjesecima, prenosi CNN.

Međutim, Biden nije rekao koje konkretne radnje njegova administracija planira poduzeti kako bi stabilizirala cijene plina za američke potrošače — nešto za što svaki američki predsjednik ima ograničenu sposobnost.
“Kao što sam rekao prošli tjedan, obrana slobode imat će troškove, i za nas i ovdje kod kuće”, rekao je Biden. “Moramo biti iskreni u vezi s tim. Ali dok to radimo, poduzet ću snažne mjere kako bih osigurao da bol naših sankcija bude usmjerena na rusko gospodarstvo, a ne na naše.”

Biden je rekao da administracija “pomno prati opskrbu energijom zbog bilo kakvog poremećaja”.

“Izvršavamo plan u koordinaciji s glavnim proizvođačima nafte i proizvođačima prema zajedničkom ulaganju kako bismo osigurali stabilnost i globalnu opskrbu energijom”, rekao je novinarima u Bijeloj kući East Room. “Ovo će biti — ovo će otupiti cijene plina. Želim ograničiti bol koji američki narod osjeća na benzinskoj pumpi. To je za mene ključno.”

Predsjednik je podnio političke udarce zbog viših troškova koje su Amerikanci osjetili kao rezultat povećanja cijena plina i drugih inflatornih pritisaka uoči međuizbora u studenom, kada demokrati pokušavaju zadržati kontrolu nad Kongresom.

Predsjednikovi komentari uslijedili su kada je najavio, kako je rekao, “prvu tranšu” novih sankcija protiv Rusije, uključujući dvije velike financijske institucije, ruski državni dug i rusku elitu i članove njihovih obitelji. Rekao je da će ti potezi učinkovito “odsjeći rusku vladu od zapadnih financija”.

Visoki dužnosnik administracije kasnije je rekao novinarima da je Bijela kuća bila “prilično namjerna” u osiguravanju da “bol naših sankcija bude usmjeren na rusko gospodarstvo, a ne na naše”.

“Nijedna od mjera nije osmišljena tako da poremeti protok energije na globalna tržišta, a mi sada provodimo plan, u koordinaciji s velikim potrošačima nafte i proizvođačima nafte, prema našem zajedničkom interesu da osiguramo stabilnost globalne opskrbe energijom”, rekao je službenik.

Dužnosnik je rekao da su SAD preko noći radile u “vrlo bliskim konzultacijama s Njemačkom” prije objave kancelara Olafa Scholza ranije u utorak da je prekinuo certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom nakon akcija Moskve u istočnoj Ukrajini.

Dužnosnik je dodao da rastuće cijene plina nisu izravna posljedica zaustavljanja plinovoda, već zbog straha da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao aktivirati opskrbu energijom kako bi “držao svijet kao taoca”.

Naftovod od 750 milja završen je prošlog rujna, ali još nije dobio konačnu certifikaciju od njemačkih regulatora. Bez te certifikacije prirodni plin ne može teći plinovodom Baltičkog mora iz Rusije u Njemačku.

Opskrba plinom iz Rusije igra ključnu ulogu u proizvodnji električne energije i grijanju kuća u srednjoj i istočnoj Europi, a Njemačka je najveći ruski kupac plina. No, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i nekoliko zemalja Europske unije protive se plinovodu otkako je najavljen 2015., upozoravajući da će projekt povećati utjecaj Moskve u Europi.

Dužnosnik je dodao kako odluka od utorka služi “smanjenju ovisnosti Europe o ruskom plinu”, dodajući da će SAD raditi u dogovoru sa saveznicima na povećanju opskrbe nacionalnim plinom iz drugih izvora u nastojanju da riješi nestašice.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Daleep Singh rekao je na brifingu u Bijeloj kući kasnije tijekom dana da napori administracije prvo uključuju “koordinaciju naših akcija s velikim proizvođačima energije. Svi imamo rezerve na raspolaganju, a te bi rezerve mogle pomoći u opskrbi energijom diljem svijeta .”

Drugo, rekao je Singh, nekoliko od tih velikih proizvođača energije “ima slobodne kapacitete za opskrbu globalnim energetskim tržištima i balansiranje tržišta u slučaju bilo kakvog poremećaja u opskrbi”.

“Pod brojem tri, možemo raditi s energetskim kompanijama kako bismo povećali njihov kapacitet za opskrbu energijom na tržištu, posebno kako cijene rastu. I pod brojem četiri, možemo biti vrlo jasni da će, ako predsjednik Putin aktivira opskrbu energijom, to imati ogromne posljedice i samo će ubrzati diverzifikaciju Europe i svijeta dalje od ruske energije”, dodao je.

Biden je ranije ovog mjeseca naznačio da SAD procjenjuje kako bi mogao pomoći Europi alternativnim opskrbama energijom u slučaju sukoba s Rusijom – trenutno drugim najvećim proizvođačem nafte u svijetu.

Američke cijene nafte su na najvišoj razini u posljednjih sedam godina, a cijene benzina naglo su porasle. Trenutna cijena je nešto ispod 100 dolara po barelu. Prema AAA, nacionalni prosjek za benzin je 3,53 dolara po galonu, što je 20 centi više u prošlom mjesecu.

U međuvremenu, inflacija i dalje opterećuje umove Amerikanaca, a povjerenje potrošača ponovno pada u veljači, prema novom izvješću Conference Boarda. Cijene nastavljaju rasti u cijeloj zemlji, osobito kada je u pitanju energija, a plin je osnovni proizvod za mnoge koji povećavaju potrošnju kućanstava.

Bijela kuća zna koliko su visoke cijene plina duboko nepopularne. Zato je Biden u studenom poduzeo sveobuhvatne mjere kako bi intervenirao, najavljujući dosad najveće oslobađanje hitnih rezervi sirove nafte iz Strateških rezervi nafte u povijesti SAD-a.

No učinak oslobađanja tih rezervi bio je ograničen.

Samo dva mjeseca nakon Bidenove povijesne intervencije, on je pod pritiskom da ponovno koristi SPR. Ali te rezerve za hitne slučajeve imaju konačan broj bačvi.

CNN-ovi Matt Egan, Anneken Tappe, Charles Riley, Julia Horowitz, Laura He i Rob McLean dali su svoj doprinos ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI