Batinić: Ako se ne prihvati HNS-ov amandman, nećemo podržati Zakon o udomiteljstvu

Batinić: Ako se ne prihvati HNS-ov amandman, nećemo podržati Zakon o udomiteljstvu

Predsjednik HNS-ova Kluba zastupnika u Saboru Milorad Batinić u utorak je izjavio da HNS neće podržati Zakon o udomiteljstvu, već će biti suzdržan, ne bude li prihvaćen HNS-ov amandman po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece.

Pojasnio je da je njegova stranka već u prvom čitanju najavila i HDZ-u predala nacrt amandmana HDZ-u na Zakon o udomiteljstvu po kojemu bi se to omogućilo.

“Zakon nudi niz poboljšanja, međutim, mi smo parlamentarna demokracija i naš cilj je bio da se kroz raspravu u Saboru zakon dopuni i poboljša tako da se omogući i životnim i neformalnim životnim partnerima da imaju mogućnost biti udomitelji”, rekao je Batinić.

Batinić ne smatra da HNS šalje dvojaku poruku time što su njegovi ministri prijedlog Zakona podržali na Vladi, a zastupnici za njega neće glasati u Saboru.

“Sutra imamo koalicijski sastanak na kojem ćemo znati konkretan odgovor, nadam se. Rasprava je u četvrtak u Saboru i stav HNS-a je da ćemo ići sa svojim prijedlogom amandmana. Ako amandman ne bude podržan, mi nećemo podržati zakon, nego ćemo biti suzdržani“, najavio je Batinić.

Nije se složio s konstatacijom će HNS ipak na neki način podržati zakon budući da će držati kvorum vladajućima. “To je vaša konstatacija. Ne možemo podržati takav zakon, ako naš amandman ne prođe. Bit ćemo suzdržani zato jer nudi niz poboljšanja, koja nisu bila u prošlom zakonu“, pojasnio je.

Na upit zašto se HNS ranije nije protivio i je li to možda zato jer su se bojali sudbine Mosta, Batinić je uzvratio kako „da se boje sudbine Mosta, ne bi ni ulazili u ovu Vladu“.

“Kada je zakon ušao u proceduru i kroz javnu raspravu smo se očitovali, no, ministrica to nije uvažila. Koristimo demokratsku proceduru i ako naš amandman ne bude podržan, nećemo podržati zakon“, kazao je.

Upitan je li licemjerno da je HNS podržao zakon na Vladi, a u Saboru neće, odgovorio je da „Vlada odgovara Saboru za svoj rad“.

Nije se složio s primjedbom novinara da HNS očito na Vladi govori jedno, a u javnosti drugo, rekavši tek da je to mišljenje novinara, a ne činjenice.

“Očito ne poznajete demokratske procedure. Vlada odgovara Saboru“, kazao je Batinić novinarima, ustvrdivši da HNS ima isti stav od početka. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI