Inzko u SAD-u upozorio na “alarmantni egzodus” iz BiH zbog političke nestabilnosti u zemlji

Inzko u SAD-u upozorio na “alarmantni egzodus” iz BiH zbog političke nestabilnosti u zemlji

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu prenio je dužnosnicima američke administracije u Washingtonu upozorenje kako stalne političke napetosti u BiH sve više kompliciraju stanje u toj zemlji što njene brojne građane potiče na odlazak iz zemlje koji je dobio “alarmantne razmjere”, priopćio je u utorak Inzkov ured u Sarajevu.

Inzko je u SAD otputovao kako bi pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda podnio redovito šestomjesečno izvješće o stanju u BiH a prije toga se odvojeno sastao s posebnim izaslanikom američkog državnog tajnika za zapadni Balkan Matthewom Palmerom te sa zamjenikom ravnatelja Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Johnom Erathom koji je zadužen za Europu.

“Došlo je do alarmantnog egzodusa građana iz BiH zbog političke nestabilnosti, nedostatka vladavine prava i ekonomskih prilika, što može zaustaviti samo novi način vođenja politike i promjena paradigme,” ocjena je koju je Inzko prenio Erathu.

Iznko i američki dužnosnici suglasili su se kako je nedopustiva situacija u kojoj BiH ni godinu dana nakon zadnjih izbora nije dobila novu vlast.

Visoki predstavnik za BiH pri tom je iznio ocjenu kako političari u toj zemlji vode “destruktivnu politiku” koja samo stvara nove probleme i potiče ljude na odlazak iz zemlje.

Političarima u BiH iz Washingtona je poslana poruka kako moraju “hitno završiti proces uspostave vlasti na svim razinama istodobno poštujući međunarodne obveze BiH”. Time je zapravo istaknuto kako uspostava vlasti mora uslijediti istodobno s nastavkom reformi koje bi BiH približile članstvu u Europskoj uniji ali i NATO-u unatoč protivljenju koje prema tom paketu iskazuju političke stranke iz Republike Srpske koje ne žele dopustiti približavanje BiH Sjevernoatlantskom savezu.

Inzko će svoje polugodišnje izvješće o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN predstaviti 5. studenog. (Hina)

Foto: U.S.Embassy Sarajevo/ OHRPR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI