“HRVATSKI SABOR – AKTUALAC” Zekanović: Hrvatskoj treba hrvatski Orban

“HRVATSKI SABOR – AKTUALAC” Zekanović: Hrvatskoj treba hrvatski Orban

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) tijekom aktualnog sata upitao je premijera Andreja Plenkovića što Vlada radi na rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, sukcesiji bivše države, pitanju granica, nacionalnih manjina, nestalih u Domovinskom ratu, ratnoj odšteti, smatrajući da se na tome nije napravilo ništa i ustvrdivši kako Hrvatskoj treba “hrvatski Orban”.

Plenković je istaknuo da Vlada radi na rješavanju niza otvorenih pitanja sa Srbijom podsjetivši pritom na posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kao i na niz posjeta na ministarskoj razini.

“Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i preko rješavanja pitanja koja godinama imamo”, istaknuo je premijer dodavši da o tome postoji vrlo široki konsenzus na političkoj sceni, kao i konsenzus i predsjednice Hrvatske i Vlade o tome.

Što se tiče prava nacionalnih manjina, dodao je, želja je da prava Hrvati u Srbiji budu na razini zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj.

“Hrvatska ne smije biti talac ničijih briselskih ambicija. Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a nažalost ne vidim ni O od Orbana”, poručio je Zekanović premijeru nezadovoljan odgovorom.

Što se radi na procesuiranju ratnih zločina zanimalo je i Borisa Miloševića (SDSS) koji je kazao kako su i u njegovoj stranci također nezadovoljni procesuiranjem zločina prema Srbima u Hrvatskoj. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da su od 1991. do prije mjesec dana u odnosu na 3587 osoba pokrenuti kazneni postupci u različitim fazama, podignuto optužnice u odnosu na 2104 osobe. Od toga je bilo 620 osuđujućih presuda, a u odnosu na 647 osoba se još uvijek kazneni postupci vode.

“To su složeni postupci i teški su tu dokazni predmeti jer i svjedoci često nisu dostupni, protek je vremena i vrijeme nam nije saveznik”, kazao je Bošnjaković.

Anka Mrak Taritaš (Glas) pitala je premijera o pozdravu dvojice ministara Mirku Norcu kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo za ratne zločine, kao i kuda vodi zemlju: “Putem vaše prijateljice Angele Merkle ili putem prijatelja naše predsjednice Viktora Orbana?”.

Plenković je ponovio da su ministri Damir Krstičević i Tomo Medved pozdravili Mirka Norca u svojstvu suborca i da to ne znači da Vlada ne poštuje presudu hrvatskih sudova. Glasovanja HDZ-ovih europarlamentaraca protiv izvješća o Mađarskoj opravdao je time što taj postupak nije pokrenula Europska komisija već zastupnici jedne političke skupine.

Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) na početku je ministra uprave Lovru Kuščevića pozdravila s “Hvaljen Isus i Marija” a potom postavila pitanje o referendumskim inicijativama, odnosno kada će se prebrojati potpisi i raspisati refrendum.

“Po vašem naputku od ugroze referenduma Kuščević pokušava zaštititi vašeg strateškog partnera Milorada Pupovca, Vojislava Stanimirovića i Đorđa Ćurčića. Koliko nas dugo mislite držati taocima vaše romanse sa SDSS-om i kada mislite prebrojati potpise za referendum”, upitala je.

Plenković je njezino pitanje iskoristio kako bi je prozvao za nerad u Saboru i dolazak u Sabor s liste HDZ-a.

“Trebalo je dvije godine vašeg zastupničkog mandata pa da čujemo prvo zastupničko pitanje, od vaša tri skromna, lijena nastupa u Zastupničkom domu u protekle dvije godine … to je vaš acquies …. i dobro je da vaši glasači znaju da u tijelu u koje ste izabrani nećete učiniti ništa, nula, zero…”, kazao je Plenković

Osvrnuo se i na činjenicu da je u Sabor ušla na listi HDZ-a. “Dobili ste mandat u Saboru na listi HDZ-a mojom greškom i greškom Nacionalnog vijeća HDZ-a. Ja da sam vas poznavao, ne biste bili na listi”, rekao je Plenković.

Što se tiče referendumskih inicijativa, kazao je, postoji okvir koji postavlja zakon te prozvao Esih za podrivanje nepovjerenja prema institucijama.

“Uskoro ćete moliti Boga da nas nema”, uzvratila je Esih i optužila predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da im je zabranio dolazak na Vinkovačke jeseni.

“Zabranjivanje dolaska u Vinkovce je gnjusna laž koju je izgovorio Hasanbegović i vi je sada ponavljate. Služite se najobičnijim lažima…sram vas bilo”, reagirao je Jandroković.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izvijestio da je na području vodno komunalnog sektora pokrenuto 35 projekata vrijednosti 13,3 milijarde kuna od čega 7 milijardi dolazi iz europskih sredstava, odgovarajući na upit Branka Hrga (HDS) što se radi na tom polju.

O obrani od poplava spomenuo je projekt obnove nasipa od Račinovaca do Nove Gradiška, te projekt obrane od poplava na području rijeke Kupe.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, odgovarajući Alenu Prelcu (SDP) o sustavu hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji, kazao je da je svjestan da sustav ima određene slabosti ali i istaknuo da su krenuli s promjenama.

Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kazao je, funkcionalno će se povezati hitni bolnički timovi i županijski bez povećavanje izdvajanja sredstava, te će dodatno educirati medicinske sestre i time povećati broj timova za teren. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI