MINISTAR POLICIJE Božinović o aktivnostima Nacionalnog stožera i protokola Hrvatske i Mađarske o obavljanju granične kontrole

MINISTAR POLICIJE Božinović o aktivnostima Nacionalnog stožera i protokola Hrvatske i Mađarske o obavljanju granične kontrole

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović informirao je danas javnost o aktivnostima Stožera civilne zaštite te predstavio Prijedlog uredbe o objavi Protokola između Hrvatske i Mađarske o provedbi Ugovora o obavljanju granične kontrole.

„Prolazimo kroz etapu popuštanja mjera, a odnosi se na one koje su bile donesene u ožujku i sukladno tome imamo povoljnu epidemiološku sliku, što je i bio glavni povod donošenju novih mjera i odluka. Također, zahvaljujem medijima koji nas od prvog dana prate u ovoj borbi s koronavirusom, naglasio je Božinović i dodao kako su otvoreni  granični prijelazi, prije svega, za državljane Europske unije, a i državljani trećih zemalja pod određenim uvjetima mogu ući, odnosno prolaziti, kroz Republiku Hrvatsku. No, ona glavna preporuka o neotvaranju država članica Europske unije prema trećim državama do 15. lipnja i dalje stoji“.

Nakon te odluke povećan je ulazak državljana članica Europske unije preko granica Republike Hrvatske. Tako je u razdoblju od 13. do 21. svibnja u Hrvatsku je ušlo 277.805 putnika, od kojih je 145.801 građana Republike Hrvatske, a 132.004 su stranci. U istom razdoblju Hrvatsku je napustilo 225.438 putnika, s podjednakim omjerom građana Republike Hrvatske i stranaca.

S obzirom na cjelokupnu situaciju, snaga civilne zaštite u ovom trenutku je angažirano oko 10.000, u odnosu na početnih skoro 20.000 ljudi, što je upola manje. Posljedica je to ukidanja karantena, e-propusnica, ali i manjeg angažiranja snaga na praćenju provedbe mjera.

„Zbog toga što se radi o ljudima koji imaju svoje poslove, ali procjenjujemo da je javnost usvojila najveći dio onih preporuka koje se primjenjuju u ovoj epidemiji, a koje su za dobrobit njih samih ali i djelatnosti koje su se otvorile u međuvremenu“, rekao  je ministar Božinović – Uz to je ponovo apelirao na činjenicu kako broj novozaraženih u svijetu raste, dok mi imamo povoljnu situaciju te kako bismo je zadržali svi moramo biti odgovorni. To se odnosi i na korisnike  usluga, ali i vlasnike i poslodavce, koji moraju voditi računa o tome da jedino striktno pridržavanje uputa epidemiološke struke jamči da neće doći do novih žarišta koronavirusa te da će se sve te djelatnosti, uz ograničenja koja i dalje postoje, vezana uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, moći i dalje odvijati.

Sjednici vlade Božinović je iskoristio kako bi obrazložio Prijedlog uredbe o objavi Protokola između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o provedbi Ugovora o obavljanju granične kontrole u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu.

Spomenuti ugovor već je doživio tri protokola kao provedbene akte, a izvorno je potpisan 2003. godine u Budimpešti. Zaključen je kako bi pojednostavio postojeći pravni okvir za obavljanje granične kontrole na hrvatsko-mađarskoj granici s glavnom zadaćom uspostave zajedničke granične kontrole na jednom mjestu i s jednim zaustavljanjem između Republike Hrvatske i Mađarske.

Upravo se uspostavom zajedničke granične kontrole postiglo povećanje protočnosti prelaska putnika i vozila preko državne granice, povećanje ukupne učinkovitosti obavljanja granične kontrole, smanjenje ukupnih troškova, naglasio je Božinović

S obzirom na dokazanost uspješne primjene donesena je odluka da se predloži izrada Uredbe o objavi Protokola, kojom bi on konačno stupio na snagu. Takav prijedlog je Vlada jednoglasno prihvatila.

Potpredsjednik Vlade Božinović podnio je i Godišnje izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu.

Ovogodišnje izvješće je glede troškova transparentno, jer je iz svih stavki vidljivo koliko je koja manjina i za koje programe dobila sredstava. U tom smislu, iz Godišnjeg izvješća za 2019. proizlazi da je osigurano 36.460.157,00 kn, od kojih je utrošeno 99,62% .

Razlika od 136.737,92 kn vraćena u Državni proračun, dok je za nenamjenski potrošenih 220.914.39,00 kn, zatražen povrat u Državni proračun, a za 63.511,27 kn iz 2018. godine zatražena je prisilna naplata.

Tom je prigodom ministar Božinović pojasnio: „S programskog aspekta, istaknuo bih da je od 1.130 prijavljenih, financirano ukupno 890 programa za 77 udruga i 124 podružnice, po bodovnoj listi, odnosno, prema programskim djelatnostima, za informiranje i izdavaštvo 100 programa, za amaterizam i manifestacije 786 programa te za provedbu manjinskih bilateralnih sporazuma  4  programa“, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Zaključak., stoji u priopćenju MUP-a.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI