AKTIVNA ULOGA HRVATSKE U NATO-u! AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK Blinken zahvalio hrvatskoj vladi na potpori Ukrajini

AKTIVNA ULOGA HRVATSKE U NATO-u! AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK Blinken zahvalio hrvatskoj vladi na potpori Ukrajini

Američki državni tajnik Antony J. Blinken razgovarao je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem te mu zahvalio na potpori Ukrajini, objavio je američki State Department.

Blinken je ponovno potvrdio potporu SAD-a Ukrajini u suočenju s nastavljenim ratom predsjednika Putina protiv Ukrajine.

Američki državni tajnik je izrazio duboku zahvalnost za snažnu potporu hrvatskog premijera Plenkovića i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći i prihvat izbjeglica, te za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u, ističe se u priopćenju.

Blinken i Plenković razgovarali su i o padu drona u Zagrebu 10. ožujka te je američki državni tajnik istaknuo ključnu ulogu Hrvatske u osiguravanju europske budućnosti cijelog zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Blinken je također pozdravio Strateški dijalog između SAD-a i Hrvatske 17. ožujka, koji će okupiti međuagencijski timovi na višoj razini kako bi pregledali zajedničke napore za unapređenje zajedničkih prioriteta, stoji u priopćenju State Departmenta.

Hrvatski premijer Plenković jučer je objavio da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom koji mu je “izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu” te spremnost na zaštitu hrvatskog neba zajedno s NATO-om.


“Večeras razgovor s državnim tajnikom Blinkenom koji me nazvao da izrazi zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost da zajedno s NATO-om pomogne u zaštiti našeg neba”, napisao je Plenković na Twitteru.

Plenković je na Twitteru također rekao da je Blinken pozdravio hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Uz to, “potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam potporu SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda”, dodao je hrvatski premijer Plenković.

Foto: Screenshot/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI