Svjetske novinske agencije: Tisuće učitelja u Zagrebu prosvjedovale za veće plaće

Svjetske novinske agencije: Tisuće učitelja u Zagrebu prosvjedovale za veće plaće

Tisuće učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, koji su u štrajku više od mjesec dana, prosvjedovali su u ponedjeljak u Zagrebu tražeći povećanje plaća i obećali su da će nastaviti štrajk sve dok vlada ne ispuni njihov zahtjev, prenose svjetske novinske agencije.

Agencije podsjećaju da je štrajk pokrenut 19. studenoga kako bi se izvršio pritisak na vladu da pokrene razgovore o povećanju plaća.

Prosvjed u ponedjeljak, održan pod sloganom “Hrvatska mora bolje!”, okupio je učitelje i profesore i mnoge njihove pristaše.

“Ovo je borba za bolju budućnost naše djece. Obrazovanje je zapostavljeno. Predugo smo šutjeli. Ovo je štrajk za dostojanstvo i bolje obrazovanje u našoj zemlji”, izdvojio je Reuters riječi Sanje Šprem, čelnica jednog od dva glavna sindikata učitelja, upućene okupljenom mnoštvu.

Agencija dpa prenosi da je na središnjem zagrebačkom trgu bilo oko 20.000 ljudi, a dio ih je doputovao autobusima iz drugih dijelova zemlje.

Nastavnici su počeli cirkularni štrajk 10. listopada nakon što je premijer Andrej Plenković odbio traženo povećanje koeficijenta za 6,11 posto.

Prošli tjedan cirkularni štrajk prešao je u opći.

“Nema predaje!”, uzvikivali su prosvjednici na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak, javlja francuski AFP.

Ranije u ponedjeljak Plenković je dao naznake da bi vlada mogla udovoljiti zahtjevu učitelja.

“Mislim da ćemo se dogovoriti, mislim da se trebamo dogovoriti. Za dogovor je potrebno dvoje – mi smo tu”.

Hrvatska, koja se pridružila Europskoj uniji 2013. godine, zapošljava oko 60.000 učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama. Prosječna plaća iznosi 6416 kuna (863 eura), zaključuje AFP.  (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI