Hrvatski vojnici u Afganistanu obilježili Dan državnosti i Dan HV-a

Hrvatski vojnici u Afganistanu obilježili Dan državnosti i Dan HV-a

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru “Resolute Support” svečano su u Afganistanu obilježili 29. obljetnicu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 30. obljetnicu Dana državnosti, priopćilo je u petak Ministarstvo obrane.

Svečanost u kampu Marmal počela je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu, a nastavila se misnim slavljem koje je predvodio vojni kapelan 12. HRVCON-a don Branko Čagelj.

U svom govoru zapovjednik 12. HRVCON-a, brigadir Ivica Matanović, osvrnuo se na značaj Dana Hrvatske vojske, Dana HKoV-a i Dana državnosti, istaknuvši doprinos Hrvatske vojske u operacijama potpore miru ISAF i “Resolute Support” od 2003. godine do danas.

U poslijepodnevnim satima organizirano je postrojavanje pripadnika, na kojem su nazočili zapovjednik TAAC-N brigadni general Jürgen Brotz i nacionalni predstavnici zemalja čije snage sudjeluju u spomenutoj misiji.

General Brotz je svim hevatskim pripadnicima i pripadnicama čestitao važne obljetnice te zahvalio hrvatskim vojnicima na izuzetnoj uvježbanosti, profesionalnosti i kooperativnosti u provedbi svih zadaća u području operacije.

Naveo je kako je početku Domovinskog rata kao mladi zapovjednik voda pratio s velikom pažnjom kako sukob u Hrvatskoj eskalira, a danas je kao zapovjednik TAAC-N “izuzetno ponosan na činjenicu da trideset godina kasnije zajedno s Hrvatima sudjeluje u misiji”, ističe se u priopćenju.

Naglasio je kako mu je izuzetno drago što je spomenik poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu odabran kao mjesto obilježavanja važnih obljetnica za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu.

Nakon svečanosti okupljenima je prezentiran promotivni video materijal kako bi ih se upoznalo s ljepotama Hrvatske i Oružanim snagama RH. Također, pripadnici DCM-a su u kampu u Kabulu održali kratku svečanost prilikom čega su trojici pripadnika uručeni izvodi o promaknuću u viši čin. (Hina)

Foto: 12. HRVCON

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI