AFERA VJETROELEKTRANE Nastavak kriminalističkog istraživanja za gospodarski kriminalitet: Uskok proširio istragu nad Josipom Rimac i još 17 suokrivljenika

AFERA VJETROELEKTRANE Nastavak kriminalističkog istraživanja za gospodarski kriminalitet: Uskok proširio istragu nad Josipom Rimac i još 17 suokrivljenika

Istraga u jednoj od najvećih korupcijskih afera se nastavlja. Afera “vjetroelektrane” – tko je odgovoran za korupciju? Policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Posebno izvješće s novim saznanjima protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac kao prvookrivljene i još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. Istraga je proširena 26. lipnja, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Naime, temeljem činjenica do kojih se došlo u nastavku kriminalističkog istraživanja provedenog u koordinaciji s USKOK-om, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je I.- osumnjičena 40-godišnja hrvatska državljanka počinila kaznena djela Trgovanje utjecajem iz čl. 295. st. 2. KZ-a i Poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. u vezi čl. 37. KZ-a.

Također je utvrđeno da su II.-osumnjičeni 55-godišnjak i III.-osumnjičeni 35-godišnjak počinili kazneno djelo Davanje mita za trgovanje utjecajem iz čl. 296. st. 1. KZ-a, da su 42-godišnjak,  38-godišnjak, 36-godišnjak i 48-godišnjak počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. KZ-a., dok su 34-godišnjak i 65-godišnjak, počinili kazneno djelo Poticanje na trgovanje utjecajem iz čl. 295. st. 1. u vezi čl. 37. KZ-a u odnosu na I. osumnjičenu osobu, stoji u priopćenju MUP-a.

Političkih igre trgovanje utjecajem su jedne od najznačajnijih pojava koje su promijenile poglede na modernu ekonomsku mafiju. Stoga poruka je vrlo jasna da se kriminal ne isplati, jer upravo ekipa iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) radi svoj posao tako da ama baš nitko nije kroz političke veze zaštićen, neovisno iz koje političke stranke dolaze. “Onaj tko ne vrednuje niti traži bogatstvo, koji se ne boji gubitaka niti ga zanima vlastita osobnost: taj je slobodan.”

Autor/ Totalno.hr/ FOTO: Screenshot/ Izvor/ MUP/ JUTARNJI LIST

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI