(FOTO) 76. OBLJETNICA Na Mirogoju molitvom i polaganjem vijenaca odana počast žrtvama bleiburške tragedije i Križnog puta

(FOTO) 76. OBLJETNICA Na Mirogoju molitvom i polaganjem vijenaca odana počast žrtvama bleiburške tragedije i Križnog puta

U povodu 76. obljetnice bleiburške i tragedije hrvatskoga Križnog puta u subotu je na zagrebačkom groblju Mirogoj održana komemoracija za žrtve kojima su počast polaganjem vijenaca odali predstavnici Sabora i Vlade, Počasnoga bleiburškog voda i Grada Zagreba, a komemoracija će se održati na tri lokacije: Bleiburškom polju, Gradskom groblju Mirogoj i Udbini.

Koordinator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu s Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Program komemoracije na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu započeo je himnom Republike Hrvatske koju je izvela Klapa Stina. Uslijedilo je polaganje vijenaca.

U ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske vijenac su položili kod Središnjeg križa predsjednik Sabora Goran Jandroković te ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, a u izaslanstvu su bili i potpredsjednici Sabora akademik Željko Reiner i Miroslav Škoro.

U ime Počasnog bleiburškog voda vijence je položila delegacija predvođena Vice Vukojevićem, predsjednikom Voda. Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Zagreba, izvještava Informativna katolička agencija (IKA).

Islamsku dovu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad efendija Kreštić, a katoličku molitvu za žrtve predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij vojni biskup Jure Bogdan, poručivši da su Bleiburg i Križni put duboka i nezacijeljena rana te da svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje.

Mons. Bogdan je naglasio da hrvatski narod, među mnogim narodima koji komemoriraju ovu obljetnicu, oživljava povijesnu memoriju o značenju koje je za njega imao svibanj 1945. „Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode. To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika.

Bleiburg i Križni put duboka su i nezacijeljena rana…. Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi. U ovoj 76. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim žrtvama: u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo dvadeseto stoljeće”, rekao je biskup Bogdan istaknuvši da žrtve Bleiburga i križnoga puta dugo nisu imali pravo na javni spomen i znamen svojoj domovini.

„Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka, stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek su i posvuda teški zločini pred Bogom i pred ljudima. Mi danas molimo za vječni mir svih žrtava”, naveo je mons. Bogdan.

Počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnog puta odana je i na Lojbaškom polju kod Bleiburga, a poslijepodne će na Udbini ispred crkve hrvatskih mučenika biti služena misa u za sve poginule koju će voditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.


Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI