75 GODINA UNICEF-a U HRVATSKOJ: Dodijeljena priznanja “Prijatelji UNICEF-a”

75 GODINA UNICEF-a U HRVATSKOJ: Dodijeljena priznanja “Prijatelji UNICEF-a”

U povodu 75. godišnjice UNICEF je otvorio izložbu „75 godina UNICEF-a u Hrvatskoj” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te su dodijeljena posebna priznanja dodijeljena su dugogodišnjim podržavateljima – „Prijateljima UNICEF-a”– koji na različite načine doprinose uspjehu UNICEF-ovih programa u Hrvatskoj.

UNICEF-ovi ambasadori Bojana Gregorić Vejzović, Mirna Medaković Stepinac, Maja Vučić, Zlatan Stipišić Gibonni i Slaven Bilić primili su posebno priznanje za svojdugogodišnji doprinos promociji prava djece. Tenisač Marin Čilić, glazbena diva Gabi Novak, paraolimpijkaNataša Sobočan, korporativni partneri Kaufland Hrvatska i Arena centar, voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, roditelji, djeca i mladi uključeni u UNICEF-ove programe među onima su koji su primili priznanje „Prijatelji UNICEF-a”, ističe se u priopćenju.

„UNICEF-ovi programi i aktivnosti važan su dio povijesti Hrvatske. Naša 75. godišnjica prilika je da se prisjetimo svega što smo do sad napravili za djevojčice i dječake u Hrvatskoj, kao i da zahvalimo svojimprijateljima, kojih je mnogo, a koji nas podržavaju u ispunjenju naše misije za svako dijete. Osobito bih željela zahvaliti našim redovitim donatorima, Čuvarima djetinjstva, našim korporativnim donatorima, našim ambasadorima, partnerima iz nevladinih organizacija te suradnicima iz Vlade i ministarstava, s kojima blisko surađujemo. Imajmo na umu da samo zajedničkim radom možemo osigurati  da svako dijete u Hrvatskoj odrasta s osmijehom na licu znajući da je ispred njegasvijetla budućnost”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. godine kako bi pomogao djeci čiji su životi i budućnost bili ugroženi nakon Drugog svjetskog rata. Jedna od prvih pošiljki UNICEF-ove humanitarne pomoći stigla je upravo u Hrvatsku. Mnoga dostignuća obilježila su razdoblje od tada do danas.

Za vrijeme Domovinskog rata, UNICEF je bio prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj, a osiguravao je lijekove, psihosocijalnu podršku i podršku prognanicima i izbjeglicama. Nakon rata fokusirao na druga važna područja zaštite i razvoja djece kroz kampanje „Stop nasilju među djecom”, „Svako dijete treba obitelj” i „Prve tri su najvažnije”. Posljednjih godina UNICEF je podržao osnivanje Banke humanog mlijeka koja je zdravstvenu skrb o prijevremeno rođenoj djeci podigla na najvišu razinu.

U kriznim situacijama kao što su poplave, izbjeglička kriza te sada pandemija i potresi UNICEF je na terenu i osigurava hitne potrepštine i podršku za najranjivije obitelji s ciljem da se zaštite djeca i njihova prava. 2020. UNICEF je tako osigurao sustav za pohranu podataka za CARNET kako bi pomogao održavanje nastave na daljinu, kontinuirano podržava nastavak pružanja terapija i usluga za djecu s teškoćama i njihove obitelji u Sisačko-moslavačkoj županiji te pruža psihosocijalnu podršku najranjivijim obiteljima, stručnjacima i učenicima nakon potresa.

Kroz programe za mlade UNICEF potiče razvoj vještina iz područja medijske pismenosti i poduzetničkih vještina kako bi stvorio temelje za uspješnu budućnost za mlade, ali i za društvo u cjelini.

„U 75 godina UNICEF je prikupio vrijedno iskustvo i mudrost. Znamo da se do važnih promjena ne dolazi preko noći, ali i da ustrajnost i neumoran rad za najmlađe daju rezultate. Mnogo je posla pred nama, a mi smo spremni dati sve od sebe da ispunimo najvažniji od svih zadataka–da osiguramo da svaka djevojčica i svaki dječak odrastaju s osmijehom na licu. Osmijehom koji šalje važnu poruku – da su sva njihova prava ispunjena. To je naš cilj, od kojega nikada nećemo odustati”, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za HrvatskuRegina M. Castillo na događanju u povodu velike obljetnice, izvjestio je UNICEF.

Foto: PRESS UNICEF

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI